Amerika Kıtası'nı Müslüman denizciler keşfetti

Amerika Kıtası'nı Müslüman denizciler keşfetti

Prof. Sezgin, Amerika Kıtası'nın Müslüman denizciler tarafından keşfedildiği bilgisinin ders kitaplarına girmesi gerektiğini söyledi

İslam bilim tarihi konusunun en önemli isimlerinden ve 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde üniversiteden uzaklaştırılan 147 akademisyenden biri olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, bilimler tarihine dair yanlış bilinenleri düzeltecek ‘Arap-İslam Edebiyatı Tarihi’ adlı eserinin Türkçe’ye kazandırılması dolayısıyla gerçekleştirilen toplantıya katıldı. 
 
54 yıl önce Türkiye’den ayrılan ve çalışmalarına Almanya’da devam eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, Müslümanların bilimlerin gelişmesine ve bilimler tarihine çok büyük katkı sağladığını belirtti. Amerika kıtasının Müslüman denizciler tarafından keşfedildiğini belirten Prof. Dr. Sezgin, “Yıllar önce Amerika kıtasını Müslüman denizcilerin keşfettiğini yazdım. Kitapta yazılan her şey doğru ama ülkemden herhangi bir ses çıkmıyor. Yıllardır harekete geçilmesini ve ders kitaplarındaki Amerika kıtasını Kristof Kolomb’un keşfettiğini yönündeki yanlış bilginin değiştirilmesini bekliyorum. Şayet böyle olursa çok sevinirim” dedi.
 
“İNANCIM HAYATIMA İSTİKAMET VERDİ”
 
Türkiye’den ayrılma sürecinde yaşadığı tüm zorluklara rağmen inancını yitirmediğini belirten Prof. Dr. Fuat Sezgin, “Yıllar önce bir Sabah radyoda hükümetin düşürüldüğünü ve sokağa çıkılmaması gerektiğini duydum. Artık burada yaşamanın zor olacağını düşünmüştüm ama yine de yurtdışına çıkmak aklımda yoktu. 147 akademisyenin üniversiteden uzaklaştırıldığını yazan gazeteyi elime alıp 47. sırada adımı gördüğümde ise Amerika’ya ve Almanya’ya mektup yazarak çocukların idareyi eline aldığı memleketimde üniversiteden atıldığımı söyledim. Frankfurt Üniversitesi beni misafir profesör olarak kabul etti ve 13 Mart 1965’te ülkemden ayrıldım. İnancım hayatıma istikamet verdi. Allah’a her zaman bağlı oldum” dedi.
 
Eserlerinde, Müslüman bir Alman olan eşinin çok büyük katkısı olduğunu belirten Prof. Dr. Fuat Sezgin, “18 yaşımdan 70 yaşıma kadar günde 17 saat ders çalıştım. Akşamları eve geldiğimde saat 19.00 oluyordu ve ben 19.00’dan gece 12’ye kadar bilmediğim dilleri öğrenirdim. Bütün zorluklara rağmen eserlerimi yazdım. Eserlerimde ve saadetimde Müslüman bir Alman olan eşimin katkısı ve emeği çok büyük. Almanya’da Goethe Plaketi’ni aldım ama kendi memleketimden hiçbir ödül alamadım. Türkiye’deki insanların daha çok okuması lazım. Sokaklarımız ‘bilim insanı’ diye dolaşan şarlatanlarla dolu” diye konuştu.
 
OKULLARDA SEÇMELİ BİLİM TARİHİ DERSİ VERİLECEK
 
Bilim Tarihi dersinin seçmeli olarak müfredata alındığını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ise “Bütün okullarımızda Bilim Tarihi seçmeli dersi verilecek ve hocamızın eserleri ücretsiz olarak öğrencilerimize ulaştırılacak. Böylece hocamızın, bilime yön veren kaynaklarını Milli Eğitim camiasına kazandıracağız. Ayrıca kendisinin önerileriyle dersin adını ‘İslam Bilim Tarihi’ de koyabiliriz” dedi.
 
iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum