Ambulans helikopter şifaya uçtu

Ambulans helikopter şifaya uçtu

İzmir'de 5 yıl önce faaliyete başlayan ve Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren ambulans helikopter, kimi zaman otobana, kimi zaman futbol sahasına kimi zaman ise dağın tepesine inerek 2 bin 625 vakaya müdahale etti.

Ambulans helikopter, yurt sınırlarını aşarak Rodos Adası'ndan da iki hastaya müdahalede bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nca 5 yıl önce başlatılan uygulama kapsamında 12 Şubat 2009 yılında faaliyete başlayan ambulans helikopter, 471'i geçen yıl olmak üzere toplam 2 bin 625 vakaya müdahale etti.

Kimi zaman otoyola, kimi zaman futbol sahasına, kimi zaman dağın tepesine kimi zaman ise hastane bahçesine inerek yaralı ve hastalara ulaşan ambulans helikopter, 247 vakayı olay yerinden aldı.

Müdahale edilerek taşınan hastaların yüzde 36'sını kardiyovasküler hastalar, yüzde 23'ünü travma geçirenler, yüzde 12'sini nörolojik hastalar, yüzde 8'ini ise yeni doğanlar oluşturdu.

Rodos'tan da iki hastaya müdahale etti

Yurt sınırlarını da aşan ambulans helikopter, Rodos'tan da 2 hastaya müdahale etti. Ambulans helikopterin en fazla hasta taşıdığı il ise 1915 vaka ile İzmir oldu. Muğla'dan 272, Manisa'dan 233 hasta da ambulans helikopter ile en yakın tam teşekküllü hastaneye sevk edildi.

İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, İzmir olarak, Sağlık Bakanlığı'nın 5 yıl önce hizmete soktuğu ambulans helikopterlerden en fazla yararlanan il olduklarını belirtti.

112 Acil Servis'e gelen telefonların hassasiyetle değerlendirildiğini, ambulans helikopterin ona göre yönlendirildiğini anlatan Türkyılmaz, şöyle konuştu:

"5 yıldır faaliyette olan ambulans helikopterimizi ihtiyacı olan her hastaya kullanıyoruz. En ücra yerdeki bir yaralı ya da bir hastaya anında müdahale ederek hastaneye ulaştırıyoruz. Herhangi bir trafik kazasında yola inip, dağda kalan bir dağcıya oraya inip müdahale edebiliyoruz. Vatandaşımızın hizmetinde. Biz yaklaşık hastalarımızın yüzde 10'unu olay yerinden alıp hastanelere taşımışız. Diğer hastaları ise hastanelerden almışız. Özellikle, zaman konusunda toleransı olmayan ve acilen başka bir hastaneye sevk edilmesi gereken, Manisa'dan, Muğla'dan çevre illerden hastaları ambulans helikopter ile çok daha kısa sürede taşıyoruz. Belki ambulansla 3-4 saatte gidecekken helikopterle 15-20 dakika içerisinde hastayı hastaneye kavuşturuyoruz. Ambulans helikopter, ihtiyacı olan her hastanın hizmetinde."

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.