Ambalajsız tavuk yasaklanıyor, kasap köfte tarih oluyor

Ambalajsız tavuk yasaklanıyor, kasap köfte tarih oluyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amacıyla et ve et ürünlerinde önemli değişiklikle

Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek Et ve Et Ürünleri Tebliği değişikliği ile kasap köfteden dökme tavuğa kadar birçok üründe yeni düzenlemeler getiriliyor. 

Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar, satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan tanıtımlar için de geçerli olacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 5 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliğini revize ediyor. Yeni tebliğ tüketicinin satın aldığı birçok et ürününde değişiklik öngörüyor. Bakanlık yeni düzenleme ile kasap, süpermarket vb. perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışını yasaklıyor. Kanatlı etleri bu işletmelerde sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek.

Bundan sonra kasap, market vb. perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek. Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak.
Yeni düzenleme lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasaklıyor.

HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Birçok üründe tuz oranını azaltan Bakanlık, kavurmada da aynı uygulamaya gitti. Daha önce kavurmada yüzde 5 olan tuz oranı bu tebliğle yüzde 3'e düşürülecek. Bakanlık kavurma kategorisindeki ürün yelpazesini de genişleterek "kıyma kavurma tanımını getiriyor. Bundan sonra raflarda "kavurma ve "kıyma kavurma olmak üzere iki çeşit yer alacak. Yine tebliğ kapsamında yer alan ürünlere ürün kalitesini belirleyen et proteini miktarını sağlamak için kaliteli et yerine dışarıdan et proteini katılması yasaklanarak haksız kazancın önüne geçiliyor. Geleneksel metotlarla üretilen ürünleri koruma altına almak amacıyla coğrafi işaret alarak tescil edilmiş et ürünleri (Akçabat köfte gibi) yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilebilecek. Ancak bu ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma tebliğ hükümlerine uygun olacak.

"YÜZDE 100 DANA YA DA GÖĞÜS ETİ İFADESİ OLMAYACAK

Daha önce sucuk, salam gibi ürünlerde farklı et karışımlarının kullanılmasını yasaklayan Bakanlık, et ürünlerine ait etiketlerde yer alan "Yüzde 100 dana eti gibi ifadelerinin kullanımını da yasaklıyor. Böylece ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere "Yüzde 100, yüzde 100 dana eti ya da yüzde 100 göğüs eti gibi ifadeler/logolar kullanılamayacak.

AD, RENK VE PUNTOLARA STANDART GETİRİLDİ

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilecek. Düzenleme ile "ısıl işlem uygulanmış et ürünü, "emülsifiye et ürünü vb. genel ürün grup isimlerinin ürün adı olarak kullanılması yasaklanıyor. Böylece Bakanlık bundan sonra salam, sucuk vb. olarak üretilmiş bir ürünün etiketine genel ifade taşıyan "ısıl işlem uygulanmış et ürünü gibi ifadeler kullanılmasının önüne geçip tüketicinin yanıltılmasını engelleyecek. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacak.

SUCUK VE KANGAL SUCUK İFADELERİ KULLANILMAYACAK

Herhangi bir et ürünü "ısıl işlem görmüş sucuk ise bu ürünün reklamında, tanıtımında tüketicilerde yanlış algıya neden olabilecek "sucuk veya "kangal sucuk vb. ifadeleri kullanılamayacak.
Tebliğ ile getirilen değişikliklere uyum sağlamaları için işletmelere tebliğin yayımından itibaren bir ay geçiş süresi verilirken perakende işletmelerin fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini yasaklamasını öngören hüküm için 6 ay geçiş süresi veriliyor. Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya arz edilen ürünler ise bulunabilecek.

Sabah 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.