Amasya’da kiraz üretimi 5 kat düştü

Amasya’da kiraz üretimi 5 kat düştü

Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında kiraz teşvik yarışması düzenlendi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Şehzadeler Gezi Yolu’nda organize edilen programda konuşan Vali İbrahim Halil Çomaktekin, şehrin marka kent olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğini söyledi.

Amasya’yı önemli kılan şeylerden birinin de kiraz yetiştiriciliği olduğunu kaydeden Vali Çomaktekin, “Amasya kirazı bütün Türkiye’nin gurur duyacağı bir marka haline gelmiştir. Bu markanın oluşumunda emeği geçen bütün çiftçilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay ise Amasya’nın çok önemli bir tarım şehri olduğunu belirterek, “Bu tarım faaliyetleri içinde de meyvecilik önemli bir yer tutmaktadır. İlimiz meyve yetiştiriciliği açısından son derece elverişli iklim özelliklerine sahip, ülkemizin vitrin illerinden biridir.” ifadelerini kullandı.

İl genelinde yetiştirilen kirazı ihracata yönelik yapmak ve misket elması gibi marka haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Gülbay, “Bu hedeflere ulaşmak amacıyla, müdürlük olarak çiftçilerimize yüzde 50’si İl Özel İdaresi destekli ihracata uygun kiraz fidanı dağıtmaktayız. 2009 yılından itibaren il müdürlüğümüz kanalıyla ihracat uygun çeşitlerden 62 bin 200 adet kiraz fidanını çiftçilerimize dağıtmış bulunmaktayız. Gerek bu fidan desteklerimiz gerekse eğitim çalışmalarımızla kiraz üretimimiz her gün daha ileriye taşımayı amaçlamaktayız.” diye konuştu.

“KİRAZ ÜRETİMİ 5 KAT DÜŞTÜ”

İstatistiklere göre Amasya’da 10 yıl önce 18 bin 750 ton kiraz üretildiğini kaydeden Gülbay, yapmış oldukları çalışmalarla 2013 yılında bu üretimi 2 bin 164 hektar alanda 28 bin 881 tona yükselttiklerini anlattı. Müdür Gülbay şunları kaydetti, “Bu üretimle Türkiye genelinde toplam üretimin yüzde 5,8'ini gerçekleştirerek 6’ıncı sırada yer aldık. Maalesef bu yıl yaşadığımız kuraklık ve özellikle de don afetleriyle üretimimiz düşmüş olup bu sene tahmini üretimimiz 5 bin 985 ton olması beklenmektedir. Yani üretim 5 kat düştü demektir.”

Konuşmaların ardından yarışmaya katılanlara ödülleri verildi. Yarışmaya Tatar köyünden katılan Ahmet Kurt 1’inci olurken, Akören köyünden Lokman Gözekçi 2’inci, Kapıkaya köyünden Kazım Ateş 3’üncü, Uygur kasabasından Ruhi Erdoğan 4’üncü, Kızseki köyünden Ali İhsan Çavşak 5’inci Gümüşhacıköy ilçesinde katılan Selahattin Uğurlu 6’ıncı oldu.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.