Alzheimer'a gıdaların etkisi araştırılacak

Alzheimer'a gıdaların etkisi araştırılacak

Uzmanlar, gıda katkı maddelerinin etkilerini araştırmaya yönelik projenin TÜBİTAK tarafından da desteklenecek olmasına vurgu yaptı.

İnsanların öğrenme ve hafıza fonksiyonlarını yitirmesi sonucu oluşan 'Alzheimer' hastalığına neden olan unsurların belirlenmesine yönelik bilimsel çalışmaların bir yenisi Yozgat'ta başlatılacak.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Delibaş'ın yürütücülüğünü yaptığı öğrenme ve hafıza fonksiyonlarının araştırılmasına yönelik proje, TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

 Projenin öğrenme ve hafıza fonksiyonlarının araştırılmasına yönelik olduğunu hatırlatan Delibaş, öğrenme ve hafızanın oluşumu ile ömür boyu etkin bir şekilde kullanılmasını etkileyen birçok faktörlerin bulunduğunu söyledi.

Öğrenme ve hafıza fonksiyonlarının bozulması sonucu Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıkların geliştiğinin altını çizen Prof. Dr. Delibaş, şunları kaydetti:

"Alzheimer hastalığı bunama olarak bilinen ve unutkanlıkla başlayıp, hastanın hayatını sürdüremeyecek kadar ilerleyen beyin fonksiyonları kaybına yol açan bir hastalıktır. Bu gibi hastalıklara yol açan birçok faktörden söz edilmektedir ve kesin olarak bilinen bir etken de henüz bulunamamıştır.

Gıda katkı maddeleri dediğimiz ve market ürünlerinin hemen hepsinde birçoğu bir arada bulunan, gıdaların görüntüsünün ve tadının iyileştirilmesi, raf ömrünün uzatılması gibi amaçlarla katılan maddelerdir. İşte farkına varmadan tükettiğimiz bu maddelerin beynimizde öğrenme ve hafıza ile ilgili merkezlerde nasıl etkiler oluşturduğunu ortaya koymak için bu çalışma planlanmıştır. Yapılacak bilimsel araştırma ve incelemeler sonucunda bu maddelerin etkileri, zararları ortaya konulacaktır."

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.