Alzheimer nedir? Tedavisi var mı? Alzheimer'a kısa bir bakış

Alzheimer nedir? Tedavisi var mı? Alzheimer'a kısa bir bakış

Yaşa bağlı bunamanın en yaygın nedenlerinden olan Alzheimer hastalığına kısa bir bakış

Demansın en yaygın nedenlerinden biri olan Alzheimer, henüz tedavisi olmayan, nörolojik bir hastalık. Bireyin zihinsel becerilerini zamanla yitirmesine sebep oluyor. Odaklanma ve görme sorunları, unutkanlık ve konuşma güçlüğü hastalığın başlıca bulguları.

Hastaların zamanla günlük işlerinde bile yakınlarına bağımlı olmalarına neden oluyor. Ailelerini ve arkadaşlarını yavaş yavaş unutan hastaların ruh halinde de hızlı iniş çıkışlar görülüyor. Çiğneme ve yutkunma da güçleştiği için hastalar yetersiz beslenip kilo ve direnç kaybediyor.

Alzheimer beyinde bir bölgeden diğerine sinir hücreleri üzerinden yayılıyor. Tau proteinlerinin birikmesiyle hücreler arası bağ kopuyor. Düğüm denen bu anormal oluşumlar, beyin için hayati öneme sahip iletişim kanallarını tıkıyor. Çünkü tau proteinleri artık sinir uçları arasında gezip diğer hücrelere sinyal taşıyamıyor.

Hastalığa bağlı bir diğer anormal yapı, beta-amiloid plaklarının birikimiyle görülüyor. Bu yapılar da hücrelerin işleyişini bozup iletişim kanallarını tıkıyor.

Hakkında

2010'da dünya çapında kayıtlı 35 milyon Alzheimer hastası bulunuyordu. 2020 itibarıyla bu sayının 44 milyonu aşması öngörülüyor. Türkiye'de 70 yaş üzeri Alzheimer hastalığı görülme oranı yüzde 11 civarında. 

Genetik nedenlerin yanı sıra hastalığın en büyük tetikleyicisi yaş. Hastalığa karşı aktif ve stressiz bir yaşam, hafif egzersizler ve hobiler tavsiye ediliyor.

Kaynak: Aljazeera

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.