Alzeheimer'a gözden erken teşhis

Alzeheimer'a gözden erken teşhis

Alzheimer hastalığının teşhisi, hipertansiyon, diyabet, MS, parkinson gibi birçok hastalıkta olduğu gibi göz muayenesiyle yapılabiliyor.

Bir beyin hastalığı olan alzheimer ile gözde kronik sinir hasarına sebep olan hastalıkların benzer özellikler taşımasından faydalanılarak, basit bir göz muayenesi ile alzheimer'i erken teşhis etmek mümkün olabiliyor. Sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu meydana gelen alzheimer hastalığında erken teşhis, hastalığın kontrol altına alınmasını sağlıyor ve hızlı ilerleme sürecini yavaşlatıyor.
 
GÖZÜN RETİNASI İNCELENİYOR 
 
Her 6 ayda bir yaptırılacak göz muayenesinin alzheimer hastalığının erken tanısında çok önemli rol oynadığını belirten Veni Vidi Göz Grup Uzmanlarından Op. Dr. İsmail Hakkı Özeren, “Gözdeki sinir liflerinde incelme, harabiyet ve koku duyusunda azalma gibi belirtiler alzheimer hastalığında kendini gösterir. Ancak çabuk fark edilmeyen bu etkenler, hastalığın teşhisini de geciktirir. Beyin, göz siniri ve koku siniri aynı karakterde olduğundan sinir sistemi hastalıkları ile göz retinasının incelenmesi arasında çok yakın bir ilişki vardır. alzheimer, parkinson ve MS gibi hastalıkların beyinde meydana getirdiği hasarlar, ilk önce göz içindeki belirli katmanlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle ailesinde hastalığı taşıyan bireyler olan kişilerin düzenli olarak göz kontrolleri yaptırmaları gerekmektedir” dedi.
 
ALZHEİMER SARI NOKTA HASTALIĞINA BENZİYOR
 
Düzenli yaptırılan göz muayenesi sırasında çekilecek bir göz tomografisi (OCT- oculer kompoturize tomografi) tetkikiyle, alzheimer, parkinson gibi hastalıkların teşhisini yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Op. Dr. İsmail Hakkı Özeren, “Glokom ve sarı nokta hastalığının teşhisinde kullanılan, günümüzde altın standart olarak kabul edilen OCT tetkiki artık alzheimer ve parkinson hastalığında da uygulanmaktadır. Gözün arkasında yer alan retina kısmında 10 katman bulunur ve bu katmanların belli bölümlerinde oluşan incelmeler, alzheimer hastalığının beyindeki sinir hücrelerinin yol açtığı hasarlara paralellik göstermektedir. Bununla birlikte sarı nokta hastalığında, retinada yer alan lekelerin içerisinde alzheimer hastalığına yol açan 'Beta Amiloid' adlı proteinin bulunduğunu belirten Op. Dr. İsmail Hakkı Özeren, özellikle ailesinde alzheimer hastası olanların, hafif bilinç bozulması yaşayan kişilerin ve mümkünse 50 yaşın üzerindeki her bireyin düzenli göz muayenesinden geçmelerini ve OCT tetkiklerini yaptırmalarını öneriyor.
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.