Altına hücum olabilir

Altına hücum olabilir

Değer kaybının sürmesi halinde altının onsunun 700 dolara, gram altın fiyatının da 60 liraya kadar gerileyeceği tahminleri yapılıyor.

Güvenli liman olarak bilinen ve önceki gün yüzde 4.4 değer kaybederek son 5.5 yılın en düşük seviyesine gerileyen altında daha sert düşüşler bekleniyor. Son günlerde Yunanistan ve İran'daki gelişmelere bağlı olarak gevşeyen altın fiyatları, Çin'in 5 bin tonluk satışı ve rezervlerinin beklenenin altında olması sebebiyle hızlı düştü. Önceki gün 1073 dolarla 5.5 yılın en düşük seviyesini göre altının ons (31.1 gram) fiyatı, dün 1103 dolar seviyesinde işlem gördü. İç piyasada ise Cumhuriyet altını 640 liraya kadar gerilerken, düğün döneminde hediyelik olarak en çok tercih edilen altın çeşidi olan çeyrek fiyatı 155 liraya kadar düştükten sonra günü 158 liradan kapattı. 

1000 DOLARIN ALTI OLABİLİR

Gerek iç, gerek dünya piyasalarında altın fiyatlarına dair çok çeşitli tahminler birbirini izliyor. Dolarla doğru orantılı olarak hareket eden gram altın fiyatları, hafta başında 97 lira iken 94 liraya kadar gerilerken, doların içeride yaşanan gelişmeler nedeniyle 4 kuruş birden yükselmesiyle altın fiyatlarındaki düşüş yavaşladı. Altın fiyatlarına dair öngörü ise düşüşün daha da süreceği yönünde… Dünyanın en büyük altın fonu SPDR Gold Trust portföyündeki altın miktarının 2008'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi buna gerekçe olarak gösteriliyor. Düşüş devam ederse ve ons fiyatı 2008 krizindeki seviyesi olan 705 dolara geri dönerse, iç piyasada gram altın fiyatının 60 TL seviyesine kadar gerileyebileceği ve bunun tüketici için büyük bir alım fırsatı oluşturacağı belirtiliyor. Son bir ay içerisinde yüzde 10'a yakın düşerek 646 liraya inen Cumhuriyet Altın'ının da 420 liraya düşebileceği ifade ediliyor.

PETROL DÜŞÜYOR

İran'ın nükleer anlaşmasının ardından bu ülkeden petrol arzının artacağına dair beklentilerle petrol fiyatlarındaki düşüş devam etti. Petrol fiyatları; doların güçlü seyri ve ham petrol ile rafine ürün pazarlarındaki arz fazlasına bağlı olarak aşağı yönlü seyrini sürdürdü. ABD ham petrolü nisandan bu yana ilk kez 50 doların altına geriledi ve bu ay 9 dolar eridi. Brent petrol de 56.51 dolara indi. Bu ayki düşüş 7 doları buldu.

türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.