Altın çilek üreticisi destek bekliyor

Altın çilek üreticisi destek bekliyor

Mersin’in Silifke ilçesinde altın çilek üreten Resul Saygılı, 7 yıl önce kendilerine verilen destek sözünün yerine getirilmesini istiyor.

“Destek verilsin, altın çileği dünya markası yapalım” diyen ilçenin tek altın çilek üreticisi Resul Saygılı, “Devletimiz ihracat sözü versin biz ürünü yetiştiririz.” diyerek destek beklediklerini söyledi.

Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in girişimiyle Silifke ilçesinde deneme amaçlı ekilen ve üretiminin başarıyla sonuçlanmasının ardından yaygınlaşan altın çilek, eski ilgiyi görmüyor. Rağbet görmesi nedeniyle altın çileğin önemli üretim merkezlerinden biri olan Silifke'de ekim alanları geçen yıla kadar 70 dönüme ulaşmıştı. İlk yıllarda maliyetinin düşük, fiyatının yüksek olması nedeniyle çiftçiler tarafından alternatif ürün olarak tercih edilen altın çileği bir çiftçi sadece 3 dönümde üretiyor.

Atayurt beldesindeki bir dönüm serada altın çilek üretimi yapan çiftçi Resul Saygılı, deneme amaçlı çalışmalarda yöreye uyum sağlamasının ardından birçok çiftçi tarafından üretildiğini ancak pazar sıkıntısı nedeniyle üretimin durduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda çok güzel ürün aldıklarını fakat pazarını bulamadıkları için önce kurutup satmayı denediklerini aktaran Saygılı, ardından da maliyeti olduğu için bunda da başarılı olamadıklarını ifade etti. Saygılı, altın çilek hasadına başladığını, kilosunu 20 liradan sattığı ürünün Silifke'deki market ve manav reyonlarında yerini aldığını söyledi.

Önceden ihracat konusunda destek olmak için yetkililerin söz verdiğini aktaran Saygılı, “Önceden bize söz verdiler sözlerini yerine getirmediler. Birçok çiftçimiz ekmişti verilen söz tutulmadığı için herkes vaz geçti. Şuan ihracat sözü verilsin bütün çiftçiler yine ekim yapar.” dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.