Alpaka develeri Türkiye'yi sevdi

Alpaka develeri Türkiye'yi sevdi

Bilimsel proje kapsamında Avustralya'dan Konya'ya getirilen 9 alpaka devesinin uyum sürecine ilişkin ilk raporları olumlu

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ile Avustralya merkezli Global Alpacas Şirketi'nin ortaklaşa yürüttüğü bilimsel bir proje kapsamında Konya'ya getirilen 9 alpaka devesinin, uyum sürecine ilişkin ilk raporların olumlu olduğu belirtildi.

Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, yaptığı açıklamada, dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olan alpaka develerinin Türkiye'ye uyum sürecinin Selçuk Üniversitesi bünyesinde oluşturulan izole alanda devam ettiğini söyledi.
Uyum sürecine ilişkin ilk raporların olumlu olduğunu, yıl sonuna kadar uyum süreci sorunsuz giderse Türkiye'ye bin adet daha alpaka devesi getirileceğini ifade eden Polat, "Alpakalar Türkiye'yi sevdi. Şu ana kadar bir problemle karşılaşmadık. Türkiye'de yaygın olan hayvan hastalıklarına karşı aşılamalarımızı yoğun şekilde yapıyoruz. Avustralya'daki ortamlarına uygun koşulları da sağladığımız için hiçbir problemle karşılaşmadık" dedi.

Polat, tamamı gebe olan alpakaların gebeliklerini de özenle takip ettiklerini vurgulayarak, eylül ayının ortalarında bütün yavruların doğmasını beklediklerini, doğumların gerçekleşmesiyle alpakaların Türkiye'ye uyum sürecinde de önemli bir aşama kaydetmiş olacaklarını bildirdi.

- Alpakaların davranışları 24 saat kamera ile kaydediliyor

Alpakaların ilk geldiği hafta kırkımlarının yapıldığını dile getiren Polat, şunları kaydetti:
"Bulundukları yerdeki hava sıcaklığını 18 derecenin altına düşürmemeye çalışıyoruz. Gündüzleri havanın sıcak olması nedeniyle dışarıya çıkarıyoruz. Geceleri de sıcaklığın düşük olduğu günlerde gerekirse ısıtıcıları çalıştırıyoruz. Alpakaların Türkiye'ye uyum sürecini alanında uzman bir ekip takip ediyor. Uyum sürecini bir ekip olarak titizlikle takip ediyoruz. Gelişimler rapor ediliyor. Hayvanların gelişim sürecinin her aşamasını dört haftada bir kez Avustralya'daki şirkete rapor ediyoruz. Hayvanlardan alınan kan örneği ile gelişim sürecini takip ediyoruz. Metabolizmalarını, ultrosonla karınlarındaki yavrunun gelişimini, yünlerinin uzaması ve kalitesini ve parazitolojik yönden muayene sonuçlarını tek tek rapor ediyoruz. Ayrıca hayvanların davranışlarını 24 saat kamera ile kaydediyoruz. İleride bu kameralardan ikisinin kayıtlarını internet ortamına aktaracağız ve sadece Avustralya'daki şirket yetkilileri değil alpakaların Türkiye'ye uyum sürecini merak eden herkes takip edebilecek."

Alpakaların uyum süreci için önemli güvenlik tedbirlerinin de alındığını vurgulayan Polat, gerek bilimsel çalışma yürütenlerin gerekse çalışanların dışarıdan zararlı olabilecek tehlikeli enfeksiyonları getirebilme ihtimaline karşı hijyen bariyeri oluşturduklarını, çalışanların girişte hijyen bariyerinden geçerek daha steril bir şekilde hayvanlarla ilgilendiğini aktardı.
Dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olarak bilinen Alpaka develerinden 9'u, SÜ ile Avustralya merkezli Global Alpacas Şirketi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, şubat ayında Avustralya'dan Konya'ya getirildi.

- Proje kapsamı

Avustralya merkezli Global Alpaka şirketi, 2012'de Alpaka türü develerin Türkiye şartlarına uyum sağlamaları ve üretimleri için Selçuk Üniversitesi ile ortak bir proje hazırladı.
Proje, Ekim 2013'te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandı ve Alpaka develerinin Türkiye'ye girişine izin verildi. Bu kapsamda SÜ Alaeddin Keykubat Kampüsü'nde tüm masrafları şirket tarafından karşılanarak 2 bin 500 metrekarelik izole bir alan oluşturuldu.
Hamilelik süreleri 8 ila 11 ay arasında değişen ve bir Güney Amerika devesi olarak da bilinen Alpakaların yünleri 50 santimetre kadar uzayabiliyor. Yaklaşık 55-65 kilo ağırlığında olan Alpakaların yününden en kaliteli kumaşlar üretiliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.