Alo mağdur hattı yardıma koşacak

Alo mağdur hattı yardıma koşacak

Meclis, mağdur haklarını araştırmak ve çözüm üretmek amacıyla hazırladığı 135 sayfalık raporda 41 öneriye yer verdi. Buna göre, ‘Alo Mağdur Hattı’ kurulacak ve polislere özel eğitim verilecek.

Neşe Sarıdoğan

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Mağdur Hakları Alt Komisyonu, mağdur haklarıyla ilgiliçalışmasını tamamladı. Üst komisyonda görüşülecek olan 135 sayfalık raporda öneriler 41 başlık halinde sıralandı. Raporda, mağdur haklarıyla ilgili mevzuat ve bazı ülkelerdeki uygulamaların yanı sıra komisyonun dinlediği mağdur yakınlarının görüşlerine de yer verildi.

Özel broşür hazırlanmalı

Raporda yer alan bazı öneriler şöyle sıralanıyor:

- Şiddet Suçları Mağdurlarının Zararlarının Tazmin Edilmesine İlişkin kanun gerekli.

- Mağdurun kişisel bilgilerinin, özellikle adres bilgilerinin sanıktan da saklanması konusunda yasal düzenleme yapılmalıdır.

- Polis merkezlerinde mağdurlara vermek üzere, mağdurların sahip olduğu haklar konusunda broşürler hazırlanmalıdır.

- Polislere yönelik mağdur hakları konusunda eğitim programları yapılmalı. Ayrıca polis memurlarının uymak zorunda olduğu Mağdur Hakları Kılavuzu oluşturulmalıdır.

Çocuğa ifade işkencesine son

- Mağdurların acil durumlarda ulaşabileceği ve sadece mağdurlar için hizmet veren bir “Alo Mağdur Hattı” kurulmalıdır. Ayrıca mağdur hakları konusunda mağdurların bilgi sahibi olabileceği bir web sitesi oluşturulmalıdır.

- ”Çocuğun Çocuk İzleme Merkezi’nde ifadesi alındıktan sonra tekrardan mahkemede ifadesi alınmaz” şeklinde bir yasal düzenleme yapılmalı. Üvey baba istismarının yanı sıra üvey anne istismarı da yasaya eklenmeli.

- Duruşmada kendisini anadilde ifade etme hakkının suç mağdurları için de tanınması sanık ile mağdur hakları arasında denge sağlamak açısından uygun olacaktır.

- Özellikle maruz kaldığı şiddet veya cinsel suçlar nedeniyle yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kalan mağdurlar için gittiği yerde muadili iş veya eğitim olanağı sağlanmalı.

- Adliyede fail ile mağdur arasında teması önleyecek güvenlik tedbirleri alınmalı ve mağdurlar için ayrı bekleme alanları oluşturulmalı.

- Cinsel istismardan sabıkalı kişiler özel bir sicile kaydedilmeli ve bu sicil okul ve yurtlarının  yöneticileri ve o bölgedeki kolluk görevlilerine açık hale getirilmeli.

- Televizyonlarda özellikle bedensel zarar getiren suçlara ilişkin mobese kayıtlarının yayınlanmaması konusunda yasal düzenleme yapılmalıdır.

- Suç mağdurlarının tedavi ve terapi hizmetleri ücretsiz olmalı. Dava için mağdurların mahkemeye geliş gidişleri, yol masrafları,konaklama giderleri Devlet tarafından karşılanmalıdır. 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.