'Alo Fetva' hattında ramazan yoğunluğu

'Alo Fetva' hattında ramazan yoğunluğu

Rize Müftülüğü bünyesinde faaliyet gösteren "Alo Fetva" hattında, ramazan dolayısıyla diğer aylara oranla yoğunluk yaşanıyor. Hattı arayan vatandaşlar, görevlilere birbirinden ilginç sorular yöneltiyor.

Rize Müftüsü Yusuf Doğan, ramazanın hem oruç ayı hem de bir kısım sorumlulukların arttığı ay olduğu için "Alo Fetva" hattının biraz daha yoğunluk kazandığını söyledi.

Hemen her konuda soruları yanıtlamaya çalıştıklarını belirten Doğan, ramazan nedeniyle oruçla ilgili soruların sıklıkla geldiğini belirtti.

''İmsak vakti doğru mu'', ''oruçluyken denize girebilir miyim'' gibi sorularla karşılaştıklarını anlatan Doğan, şöyle devam etti:

''Ramazan ayında en çok orucun bozulup bozulmadığına dair sorular geliyor. Bunlardan biri 'imsak vakti doğru mu' sorusu. Bazı televizyon kanallarında ortaya artılan görüşler nedeniyle vatandaşların kafası karışıyor. Bundan dolayı bize yönelmek durumunda kalıyorlar.

'Teravih namazı cemaatle kılınır mı, teravih namazının 20 rekat olması gerekir mi' gibi sorular da geliyor. Alo Fetva hattı ramazan boyunca 8.00-23.00 saatleri arasında hizmet verecek. Elimizden geldiğince soruyu yanıtlamaya çalışıyoruz.''

"Su yutmamak kaydıyla denize girilebilir"

Mütfü Doğan, sıcak havalarla birlikte "oruçluyken denize girebilir miyim" sorusunun da arttığını belirterek, şunları söyledi:

''Denize girmek orucu bozmaz. Deniz suyu şifadır. İnsan şifa bulmak için denize girebilir. Suyu yutma gibi bir durum söz konusu değilse denize girmesinde sakınca yoktur. Denize girecek kişinin buna dikkat etmesi gerekiyor. Deniz suyu, havuz suyu veya duş almak süretiyle suyla meşgul olmak orucu bozmaz.

Göz, burun ve kulak damlası gibi damlaların orucu bozup bozmayacağı yönünde de sorular gelmektedir. Eğer damlaları kişinin sahurda veya iftardan sonra kullanma gibi bir imkanı varsa o vakitlerde kullanması uygun olur.Sağlığı açısından gündüz de kullanması gerekiyorsaherhangi bir sakıncası yok, orucu bozmaz.''

Alo Fetva hattında görevli Salim Üzülmez ise ramazanda gelen soru sayısının diğer aylara göre fazla olduğunu, vatandaşın her türlü sorusuna cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.

AA