Alo 190 Ramazan'da yoğun ilgi görüyor

Alo 190 Ramazan'da yoğun ilgi görüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Erzincan İl Müftülüğü bünyesinde hizmet veren ‘Alo 190 Dini Danışma hattı’ Ramazan’da yoğun talep alıyor.

Erzincan İl Müftülüğü ‘Alo 190 Dini Danışma’ hattına gelen ilginç sorular şaşırtıyor. Vatandaşlar genellikle Ramazan dolayısıyla orucu bozan halleri sorarken, gelen saçma soruların ise görevlileri çileden çıkardığı belirtildi. Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Ramazan ayında da İl Müftülüğü bünyesinde bulunan Alo 190 dini danışma hattına düşen dini soruların Ramazan ayı ile birlikte çok daha yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Karabayır, açıklamasında şunları kaydetti; “Alo fetva hattımız 190 olarak belirlenmiş ve Türkiye’nin her tarafından ulaşılabilir ve bulunduğumuz illerden ilçelerden bu fetva alınabilir. Vatandaşlarımızın bu dini sorularını cevaplamak üzere bizimde müftülükte vaiz arkadaşlarımız bir bayan ve bir erkek olmak üzere saat 08.00’dan akşam 11.00’a kadar bu tür fetva ve sorulara cevap veriyorlar. Bizlerde elimizden geldiği kadar özellikle ramazan ayında hem cami görevlilerini hem de Kur’an Kursu hocalarının her mahallede her camide sohbetler mukabeleler çeşit çeşit programlar hazırlayarak vatandaşlarımızın bu dini sorularını cevap vermeye çalışıyoruz.

Ramazan ayı olması nedeniyle oruçla ilgili, ramazanla ilgili sorular çok fazla soruluyor. Biraz ilginç gelen tabii olan fitri olan sorularımızda en fazla olan ramazan ayını en uzun güne gelmiş olması ve özellikle ağır işle çalışan arkadaşlarımızın vatandaşlarımızın kardeşlerimizin soruları oluyor yani yorgun düştüklerini bazen ağır işte çalışıyoruz oruç tutmasak olur mu? Gıybet ettim orucum bozulur mu? Günler çok uzun oruç tutmasak olur mu? Ağrı kesici, iğne, göz damlası, dil altı gibi soruları çok fazla alıyoruz. Gündüz uyuduğunda gusül abdesti gerektiğinde orucunun bozulup bozulmadığını dair bir takım soru soruyorlar bu gibi durumlarda oruç bozulmaz. Bu gün çok yoruldum çok susadım bazen çocuklardan ve gençlerden de bu tür sorular geliyor. Ama orucun büyük bir ibadet olduğunu bi zatihi Allah tarafından verildiği niyet edildiyse tutulması gerektiğini biz biliyoruz ama hastalık mazeret çok ağır işler hayati konular söz konusu olduğunda mutlaka dinimiz zor din değildir zorlaştırmayın kolaylaştırın buyuruyor Efendimiz (S.A.V). Bu dediğimiz mazeretler olunca da oruçlarını bozup gününe gün kaza orucu tutabilirler.

Karabayır fetva hattının yoğun talep alması nedeniyle günlük ortalama olarak 50 telefonun kendilerine ulaştığını ve vatandaşları doğru bilgilendirmeye çalıştıklarını belirtti.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.