Almanya'nın o şehrinde de minareden ezana izin verildi

Almanya'nın o şehrinde de minareden ezana izin verildi

Belediye Meclis üyelerinin 2 saat süren tartışmasından sonra minareden ezan okunmasına izin verildi

Almanya'nın Gladbeck şehri Belediye Meclisi, DİTİB'e bağlı bir camide minareden ezan okunmasına izin verdi.

Almanya'nın Kuzey Ren Westfalya Eyaletindeki Gladbeck şehrinde, DİTİB'e bağlı bir camide günde bir kez olmak üzere minareden ezan okunmasına izin verildi. Belediye Meclis üyelerinin 2 saat süren tartışmasından sonra, bu ayın sonundan itibaren geçerli olmak üzere minareden ezan okunmasına müsaade edildi.

Gladbeck Belediye Başkanı Ulrich Roland, minareden ezan okunması tartışmalarından dolayı tüm Almanya'dan tehdit mektupları ve e-mailler aldığını bildirdi. Belediye sosyal işler sorumlusu Rainer Weichelt, basına verdiği demeçte, karardan gurur duyduklarını, müezzine minareden ezan okuma izni verilmesinin 'bir parça demokrasi ve modern toplum' anlamına geldiğini belirtti.

Belediye Meclisindeki Hristiyan demokrat üyeler kararı eleştirdi. Grup Başkanı Peter Redemacher, konunun gürültüden korunmayla bir ilgisinin olmadığını, dini duyguların ve kültürel çoğulculuğun esas olduğunu söyledi. Redemacher, karar verilmeden önce cami yöneticileri, Kilise yetkilileri ve komşularla da görüşülmesi gerektiğini savundu.

Almanya'nın başka bazı şehirlerinde de camilerin minarelerinden ezan okunabiliyor. Örneğin Schleswig-Holstein Eyaletindeki Rendsburg şehrinde müezzin günde beş vakit minareden ezan okuyabiliyor. Alman anayasasına göre minareden ezan okuma işlemi dini özgürlük kapsamına giriyor. Ancak çevreden şikayet olur da, hoperlördeki ses yüksekliği izin verilen oranı aşarsa, yasaklanabilir.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.