Almanya'da yaklaşık 535 bin oy kullanıldı

Almanya'da yaklaşık 535 bin oy kullanıldı

Türkiye'de 7 Haziran'da düzenlenecek genel seçim için Almanya'da 24 gündür devam eden oy verme işlemi sona erdi.

Almanya'da bulunan seçmenler oylarını Berlin, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Köln, Düsseldorf, Münih, Mainz, Nürnberg, Stuttgart, Karlsruhe, Essen ve Münster başkonsolosluklarınca belirlenen yerlerde kullandı.

Ülkede 24 gün süren oy verme işleminde 1 milyon 404 bin 987 seçmenden yaklaşık 535 bininin oy kullandığı öğrenildi. Gümrüklerde verilen yaklaşık 60 bin oy da dahil edildiğinde Almanya'dan oy kullananların sayısı 600 bin sınırına yaklaştı.

Başkent Berlin'deki vatandaşlar son günde de Türkiye'nin Berlin Başkonsolosluğuna oy kullanmak için geldi. Başkonsolosluk bahçesine yerleştirilen konteynerlerin önünde zaman zaman uzun kuyruklar oluştu.

Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar Almanya’da yaklaşık 500 bin vatandaşımız oy kullandı. Bunun yanı sıra Almanya’da seçmen olarak kayıtlı olan yaklaşık 55-60 bin vatandaşımız gümrüklerde oy kullandı“ dedi.

Şen, Almanya’da 13 seçim merkezindeki sandıkların kapatıldığını belirterek ancak gümrüklerdeki oy verme işleminin 7 Haziran’a kadar devam edeceğini hatırlattı.

"Almanya’da toplam seçmen bakımından, gümrükler dahil olmak üzere, yüzde 40 civarında bir oy oranına ulaşmış olacağız" ifadesini kullanan Şen, bunun azımsanmayacak bir oran olduğuna dikkati çekti.

Şen, şimdiye kadar dünyada 1 milyonu aşkın Türk vatandaşının oy kullandığını vurgulayarak "Elbette bu rakam daha da artırılabilir. Umarım ilerde daha fazla vatandaşımız oy kullanabilir. Bu oranın yüzde 70 veya 80’lere çıkmasını istiyoruz. İnsanların oy verme konusunda ve siyasete katılım bakımından tecrübesizliği de göz önüne alındığında aslında güzel bir sayıya ve orana ulaştığımızı düşünüyoruz" dedi.

Öte yandan, zarfların sayılmasının ardından tüm parti müşahitleri ve konsolosluk görevlileri seçim alanında başkonsolosluk tarafından düzenlenen organizasyonda bir araya geldi.

Çoğu Avrupa'da bulunan 32 temsilcilikteki oylar THY'den kiralanan uçaklarla diğer 80 temsilcilikteki oylar diplomatik kurye ile Türkiye'ye gönderilecek.

Yurt dışındaki Türk seçmenin 33 gümrük kapısındaki oy verme işlemi 7 Haziran tarihine kadar devam edecek. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.