Almanya'da Türklerden Ermeni iddiaları oylamasına protesto

Almanya'da Türklerden Ermeni iddiaları oylamasına protesto

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Federal Meclis tarafından 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını gündeme alınması, bu ülkede yaşayan Türkler tarafından protesto edildi.

Türk sivil toplum örgütlerince düzenlenen gösteride Potsdamer Platz Meydan’ında toplanan binlerce kişi, Wilhelmstrasse Caddesi üzerinden Federal Meclis’in yakınında bulunan tarihi Brandenburg Kapısı’na (Brandenburger Tor) kadar yürüdü.

Türk, Alman, Azerbaycan ve Doğu Türkistan bayrakları taşınan gösteride, "Soykırım yapmadık vatan savunduk" ve "Yaşasın Türkiye" sloganları atıldı.

Göstericiler, "Federal Meclis yetkili değildir", "Alman Meclisi nefret suçu işleme", "Alman Meclisi Mahkeme değildir", "Türk nefretine hayır", "Siyasetçiler hakim değildir", "Yetkili değilsin, Türk-Alman dostluğuna zarar verme" şeklinde döviz ve pankartlar taşıdı.

Brandenburg Kapısı’nın önündeki meydanda şehitler için saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

"Türk milleti hiçbir zaman soykırım yapmadı"

Ardından bir konuşma yapan Türk Azerbaycan Birliği Başkanı Hakkı Keskin, Alman Meclisi’nde 2 Haziran’da 1915 olaylarına ilişkin bir karar alınacağını anımsatarak, "Parlamentolar, milletvekilleri ve hükümetler karar alamaz. Buna yetkileri yok. Bu iftirayı reddediyoruz" dedi.

Barış için Diyalog Derneği Başkanı Ali Söylemezoğlu da Doğu Perinçek’in açtığı davada geçen yıl Ekim ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin son derece önemli bir karar verdiğini hatırlatarak, "Dedi ki, 'Türkler soykırım yaptı mı yapmadı mı buna parlamentolar karar veremez’, aynen böyle yazıyor, ‘buna ancak bir uluslararası mahkeme karar verir'. İşte biz de ona dayanarak diyoruz ki Federal Almanya Parlamentosu üzerine vazife olmayan, yetkili olmadığı konularda karar vermeye kalkıyor" şeklinde konuştu.

Yürüyüşe katılan Ahmet Yavuz da AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatana ve millete iftira atıldığı için burada tepki gösterdiğini belirterek, "Türk milleti hiçbir zaman soykırım yapmadı, yapmaz da. Fakat Türkiye’nin ilerlemesini engellemeye çalışanlar çeşitli iftiralar atıyorlar. Bunlara karşı biz de tepkimizi gösteriyoruz" şeklinde konuştu. 

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.