Almanya'da Müslümanlar için 'temsil' başvurusu

Almanya'da Müslümanlar için 'temsil' başvurusu

Berlin Türk Cemaati (TGB), Berlin Brandenburg Radyo ve Televizyon Yayın Denetleme Üst Kurulu'nda (RBB) Müslümanların da temsil edilmesi için yayın kurumuna başvurdu

Yayın üst kurulunda göçmenleri temsilen sekiz yıl görev yapmış olan, şimdi de RBB'nin mali işlerinden sorumlu idare kurulunda yer alan Suat Bakır, talebi haklı ve doğru buldu. RBB'den talebe henüz yanıt gelmedi.

 Berlin Türk Cemaati, Berlin Brandenburg Radyo ve Televizyon Yayın Denetleme Üst Kurulu'nda Müslümanların da temsil edilmesi için bir süre önce girişimde bulundu. Berlin Brandenburg Radyo ve Televizyon Kurumu (RBB) Almanya'daki tüm resmi yayın kuruluşları gibi radyo-televizyon kurulları tarafından denetleniyor. Bu kurullarda, aralarında dini cemaatlerin de yer aldığı çeşitli toplumsal gruplar temsil ediliyor.

RBB Yayın Denetleme Üst Kurulu'nda (Rundfunkrat) Katolik ve Protestan Kiliseleri'yle birlikte Musevi Cemaatleri'nin de temsil edildiğine dikkat çeken Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, "RBB Yayın Denetleme Üst Kurulu'nda tek temsil edilmeyenler Müslümanlar. Berlin'de ve Almanya'da göçmenlerin toplumsal yaşama katılmaları isteniyor. Katılım dediğiniz şey tek taraflı olmaz. Karar mekanizmalarından uzak tutarsanız uyum sağlamak mümkün olmaz." dedi.
Hem Müslüman hem de göçmen olarak yerleşik toplumun içinde yer almak gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Müslümanların er veya geç radyo televizyon denetleme üst kurullarında temsil edilmesi gerekiyor. Bunu talep ettik ve takipçisi olacağız." şeklinde konuştu.

SUAT BAKIR: MÜSLÜMANLAR DA TEMSİL EDİLMELİ

Suat Bakır, bu kurulda göçmenleri temsilen sekiz yıl üye ve aynı zamanda başkan yardımcısı olarak görev yapmış bir isim. Son üç yıldır da kurumun bütçesini yönlendiren yönetim kurulundaki (Verwaltungsrat) yedi kişiden biri olan Bakır Berlin TGB'nin temsil talebini 'haklı ve doğru bir talep' olarak nitelendirdi ve "Kurulda bir Müslüman üye olmasına ben de taraftarım. Sayıca önemli olan Katolik Kilisesi var, Protestan Kilisesi var, Musevi Cemaati var. Bir Müslüman üye niye olmasın? Müslümanlar da toplumsal açıdan önemli gruplar arasında." dedi. Üst Kurul'da gençlerin, kadınların, çevrecilerin, partilerin, spor dünyasının ve göçmenlerin temsil edildiğini hatırlatan Bakır, "Ama Müslümanlar yok. Bunun değişmesi için çalışmak ve kamuoyu oluşturmak gerek." diye konuştu.

SWR İLE WDR TASLAK HAZIRLADI

Almanya'da Müslümanların da yayın denetleme kurullarında temsil edilmesi için Berlin dışındaki eyaletlerden bazıları hareket geçti. Baden-Württemberg Hükümeti yeni bir yasa tasarısı hazırlayarak Güneybatı Radyo Yayınları Denetleme Üst Kurulu'nda (SWR) Müslümanların da temsil edilmelerini öngördü. Toplumun çeşitli kesimlerini temsil eden 74 üyeden oluşan kurulda Eyalet Uyum Bakanı Bilkay Öney'in de bir sandalyesi var. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki Batı Almanya Radyo ve Televizyon Kurumu, WDR de yayın kurulunda bir Müslüman'a yer vermeye hazırlanıyor.
Hem SWR hem de WDR'le ilgili taslakların onaylanarak bu yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bremen ve Hamburg'da üst kurullarda Müslümanlar son iki yıldır temsil edilme imkanına kavuştu ancak temsilcilik şimdilik özel yayınlar için geçerli. Bu kurulların genel yayın müdürü ile idari, teknik, televizyon ve radyo müdürlerini seçmek, bütçeleri onaylamak ve yayınların yasalara uyumluluğunu denetlemek gibi görevleri bulunuyor.

ZDF'DE DE OLMALI

Sadece RBB'de değil, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'nin Televizyon Yayın Konseyi'nde de bir Müslüman temsilcinin yer alabileceğine işaret eden Bakır, deneyimli bir üye olarak şu tavsiyelerde bulundu: "Eyalet hükümetleri ile televizyon ve radyo kurumları arasında bu kurullarda hangi grupların temsil edileceğine dair bir devlet sözleşmesi yapılıyor. Hangi grupların temsil edileceği zaman zaman değişiyor. Berlin ve Brandenburg'da göçmenlerin devlet sözleşmesine girmesi 20 yıl sürdü. Tekerleği yeniden icat etmenin anlamı yok. Hız kazanmak için bu işlerde tecrübe edinmiş insanlara danışılmasını tavsiye ediyorum."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.