Almanya'da Müslüman karşıtlığı artıyor

Almanya'da Müslüman karşıtlığı artıyor

Almanya'daki Bertelsmann Vakfı'nın araştırmasına göre, ülkede İslam'ı "tehdit" olarak algılayanların oranı, 2012'den bu yana yüzde 5 artarak yüzde 57'ye ulaştı.

Bertelsmann Vakfı'nın "Dinlerin izlenmesi" başlığı altında İslam'a ilişkin özel olarak hazırladığı araştırmaya katılan Almanların yüzde 57'sinin İslam'ı "tehdit edici" gördüğü ifade edildi.

Araştırmaya göre, 54 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 61'i İslam'ın kendilerini "tehdit ettiği" görüşünü savundu. 25 yaşından küçük olanların yüzde 39'u bu görüşü paylaştı. 

Almanya'da 16 yaşından büyük yaklaşık bin kişiyle görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre, ülkede Müslüman olmayan toplumun yüzde 61'i İslam'ın Batı dünyasına uygun olmadığı görüşünü savundu. 2012'de bu görüşü paylaşanların oranının yüzde 52 olduğu belirtildi. 

Araştırmada, Almanya'da kendisini dindar olarak ifade eden Müslümanların yüzde 90'ının demokrasiyi iyi bir devlet yöntemi olarak kabul ettiği ve her 10 Müslümandan dokuzunun Müslüman olmayanlarla iletişimde bulunduğu kaydedildi. 

Araştırmaya katılanların yüzde 40'i Müslümanlardan dolayı kendilerini ülkede yabancı gibi hissettiklerini söyledi. Her dört kişiden biri ise Müslümanların Almanya'ya göç etmesinin yasaklaması görüşüne sahip olduğunu belirtti.

Müslüman nüfusun algıya etkisi

Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı eyaletlerde İslam'ı tehdit olarak algılayanların daha düşük, Müslümanların nüfusun çok küçük bölümünü oluşturduğu doğu eyaletlerinde ise bu oranın çok daha yüksek olması. 

Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vesftalya eyaletinde Almanların yüzde 46'sının Müslümanlar tarafından kendisini tehdit altında hissettiği, hemen hemen hiç Müslümanın yaşamadığı Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde ise kendisini tehdit altında hissedenlerin oranının ise yüzde 70 olduğu belirtildi. 

Almanya'nın doğusunda yaşayan Almanlar arasında İslam'ı tehlike olarak görenlerin oranı yüzde 66, Saksonya eyaletinde yüzde ise yüzde 78 oranında olduğu belirtildi.

Bertelsmann Vakfı'nın  İslam uzmanı Yasemin El Menouar,araştırma hakkında konuşurken, Müslümanlar için Almanya'nın artık vatan olduğunu söyledi. El Menouar, "Ancak azınlıkta olan radikal kişilerin oluşturduğu olumsuz imaj ile karşı karşıya kalınıyor" dedi. 

"Sonuçlar herkesi düşündürmeli"

Federal Hükümetin Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Bakanı Aydan Özoğuz, araştırma hakkındaki yorumunda Almanların yüzde 57'sinin İslam'ı tehdit olarak algılamasının herkesi düşündürmesi gerektiğini belirtti.

"Almanya'daki Müslümanların toplumun bir parçası olduğunu görüyorum" diyen Özoğuz, Müslümanların Müslüman olmayan kişilerle iletişim içinde bulunduklarını, bunun da sıkça duyulan "Müslümanlar paralel toplumda yaşıyor" önyargısını çürüttüğünü söyledi.

Özoğuz, "Müslümanlarla çok iletişim kurulduğu ve bir araya gelindiği yerlerde İslam'ın reddedilmesi daha az. Bu yüzden Müslümanların ve Müslüman olmayanların oturdukları yerde ve günlük hayatta bir araya gelmelerini destekliyorum. Araştırmaya göre, vatandaşların üçte ikisinin Müslümanlarla hiç iletişimleri yok" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.