Almanya'da İslam karşıtı gösteriler devam ediyor

Almanya'da İslam karşıtı gösteriler devam ediyor

Almanya’nın bazı kentlerinde PEGIDA gösterileri yapılırken, Dresden'deki eyleme yaklaşık 6 bin 500 kişi katıldı.

 

İslam ve göçmen karşıtı, ''Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’’ (PEGIDA) hareketi üyeleri Almanya’nın bazı kentlerinde gösteriler düzenledi.

Dresden kentinde Altmarkt Meydanı’nda bir araya gelen PEGIDA taraftarları, düzenledikleri yürüyüşün ardından aynı meydanda toplandı.18. kez düzenlenen gösteride medya eleştirilerek "yalancı basın" ve "halk biziz" sloganları atıldı.

PEGIDA'nın kurucusu Lutz Bachmann, gösteride yaptığı konuşmada, PEGIDA’nın güçlü olduğunu ve hareketin Avrupa genelinde büyüdüğünü savunarak, medyanın PEGIDA hareketine iftira attığını, organize edenleri karaladığını ve taleplerini görmezden geldiğini ileri sürdü.

Bachmann, gelecek hafta düzenlenecek gösteride eyleme katılanlara söz hakkı verileceğini, hafta içinde seçilecek 5 kişinin gelecek hafta konuşma yapacağını söyledi.

Dresden polisi olaysız sona eren gösteriye yaklaşık 6 bin 500 kişinin katıldığını bildirdi.

Aue ve Leipzig kentlerinde düzenlenen PEGIDA eylemlerine yaklaşık yedi yüz ellişer kişinin, Duisburg kentindeki gösteriye de yaklaşık 100 kişinin katıldığı ifade edildi. PEGIDA'nın eylem yaptığı kentlerde karşıt gösterilerin de düzenlendiği kaydedildi.

Öte yandan Almanya Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Bakanlığı Müsteşarı Friedrich Kitschelt’in bu ay sonunda PEGIDA sempatizanlarıyla bir araya geleceği bildirildi.

Bakanlık Sözcüsü Rene Franke, söz konusu görüşmenin bir Federal Meclis milletvekilinin isteği doğrultusunda gerçekleştirileceğini, görüşmede dünya genelindeki mültecilerin durumunun konu edileceğini bildirdi. 

Franke, mülteciler konusunun Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Bakanlığının görev alanında bulunduğu için milletvekilinin talebinin kabul edildiğini anlattı.

Alman hükümeti şimdiye kadar resmi olarak PEGIDA ile temasa geçmeyi reddetmişti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partinin (CDU) Saksonya eyalet teşkilatından bazı eyalet ve Federal Meclis milletvekillerinin ise PEGIDA sempatizanlarıyla düzenli olarak temasta bulunduğu öne sürüldü. 

Yeşiller Partisi Saksonya Eyalet Teşkilatı Başkanı Christin Bahnert, CDU'nun İslam karşıtı göstericilerle temasa geçmesini eleştirerek, "CDU bu görüşmelerle yabancı düşmanı havayı oluşturan ve şiddetten de geri durmayan bir grubun değerini arttırıyor. Bu insanlar toplumun korkularına dikkat çekmiyorlar, onları körüklüyorlar" ifadesini kullandı. 

Dresden kentinde geçen yıl 20 Ekim'de 350 kişilik PEGIDA grubu gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı. Grubun 12 Ocak’ta yaptığı gösteriye 25 bin kişi katılmıştı. İki ay öncesine kadar Almanya'nın gündeminde olan PEGIDA hareketinin son haftalarda eskisi kadar basında yer almaması dikkati çekti.

Ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin’de BAERGIDA, Köln’de KOEGIDA, Münih’te BAGIDA, Leipzig'de LAGIDA adlı gruplar kurulmuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.