Almanya'da camiler daha iyi korunmalı

Almanya'da camiler daha iyi korunmalı

Almanya’da sinagog ve camilerin art arda saldırıya uğraması Müslümanları endişelendiriyor.

Almanya’da sinagog ve camilerin art arda saldırıya uğraması Müslümanları endişelendiriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İslami kuruluşlar güvenlik birimlerinden ibadethanelerin güvenliğini güvence altına almasını talep etti. İbadethanelerin art arda saldırıya uğradığı Almanya’da İslami kuruluşlar ibadethanelerin korunmasını talep etti. Ülkede, ilki Wuppertal’daki sinagog, ardından Bielefeld ve Berlin’deki camiler olmak üzere çeşitli ibadethaneler kısa süre içinde saldırıya uğramıştı. 
 
Konuyla ilgili birer açıklama yapan İslami kuruluşlar ibadethanelerin daha iyi korunmasını istedi. İslami çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) dönem sözcüsü Ali Kızılkaya, “Eğer ibadethaneler saldırıya uğruyorsa toplumun kararlı bir şekilde buna birlikte karşı durması gerekir.” dedi. 
 
İbadethanelere karşı yapılan saldırıları sert şekilde kınayan KRM sözcüsü Kızılkaya, “Almanya’da son dönemdeki cami kundaklamaları ve ibadethanelere karşı her türlü saldırıyı kınıyoruz.” dedi. Açıklamasında ibadethanelere daha iyi bir koruma talep eden Kızılkaya, şu ifadeleri kullandı: “Bizler güvenlik güçlerinden, böylesi saldırıların bir daha olmaması ve eylemleri gerçekleştirenlerin nihayet yakalanması için güvenlik güçlerinden bütün gayreti sarf etmelerini istiyoruz. İlgili birimlerden gelecekte ibadethanelerin güvence altına almaları beklenmektedir.”
 
Müslümanlarla dayanışmanın düşük seviyede kalmasının kendilerini üzdüğüne dikkat çeken Kızılkaya, “Böyle zamanlarda dayanışma olmazsa, İslam’ın Almanya’nın bir parçası olduğu yönündeki ifadeler anlamı olmayan boş dudak bilgilerinden öteye geçemez. Bu açıdan da eyalet ve federal politikacılarının ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’in Berlin’deki Mevlana Camii’ni ziyaretini bu derece selamlıyoruz.” dedi. 
 
KRM’yi oluşturan dört kurumdan biri olan İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) Bielefed Camii’ne gerçekleşen saldırının kısa süre içinde gerçekleşen üçüncü cami saldırısı olduğunu hatırlattı. VIKZ, Bielefeld camine destek için çok sayıda vatandaş ve yerel politikacının camiyi ziyaret ettiğini aktardı. 
 
VIZK, camiyi VIKZ Genel Başkanı Mehmet Duran, Türkiye’nin Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, KRV Uyum Bakanlığı Müsteşarı Thorsten Klute, KRM sözcüsü Ali Kızılkaya, ZMD Başbakanı Aiman Mazyek, Bielefeld Büyükşehir Belediye Başkanı Pit Clausen ve çok sayıda siyaset ve kilise dünyası temsilcisinin katıldığını aktardı. 
 
Duran, “Bu korkak saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İbadethane, kutsal mekan ve dini cemaatlerin saldırıya uğraması eylemcilerin insanlık sınırlarını aştığını gösteriyor. Vatandaşların ve yöneticilerin bu desteği ise bize cesaret veriyor.” ifadelerini kullandı.
 
ZMD Başkanı Aiman Mazyek ise “İster sinagog, ister kilise, isterse cami olsun, kim ibadethanelere saldırıyorsa Almanya’da tüm dinlere ve hukuk devletine karşı savaşıyor demektir.” dedi. Mazyek de camilerin korunma düzeyinin arttırılmasını, saldırganların yakalanmasını talep etti.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.