Almanya'da böyle bir uygulama yok'

Almanya'da böyle bir uygulama yok'

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının başlattığı Görme engellilerin gitmek istedikleri yere kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlayan "gören göz" cihazlarının dağıtımı devam ediyor.

Yaklaşık 6 ay önce aralarında Adıyaman'ın da bulunduğu 19 ilde dağıtımına başlanan Gören Göz Cihazlarının 340.sı görme engelli Ceyda Pala'ya verildi.
 
Görme Engelli Ceyda Pala, Gören Göz cihazını Adıyaman Aile ve Sosyal Politikalar il Müdür Vekili Musa Şimşek'in elinden aldı.
 
Konuyla ilgili olarak konuşan Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Vekili Musa Şimşek, Ceyda Kızımıza bu cihazı takdim etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek; 'Bakanlığımızın Türkiye genelinde 19 ilde dağıtımına başladığı Gören Göz cihazımızın 340.sını Ceyda kızımıza takdim ediyoruz. Navigasyon özelliği ve sesli komut yardımıyla görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırmak üzere tasarlanan "gören göz" cihazı günlük hayatlarında kendilerine çok faydalı olacaktır. Hele gençlerimizin bunu kullanmaları bizleri ayrıca memnun etmektedir.'dedi.
 
Görme engellinin bilgi çağının getirdiği yeniliklerden faydalanması amacını taşıyan "Gören Göz"cihazını alan Ceyda Pala'nın babası Mehmet Cevher Pala 'Yaklaşık 9 yıldır kızımın Eğitimi için Almanya'ya gidip geliyorum. Türk Vatandaşıyım ve Yenipınar Nüfusuna kayıtlıyım ve halen orada ikamet ediyorum. Bu uygulamayı öğrendiğimde Almanya'daydım hemen Almanya'da Kızımın eğitimiyle ilgilenen Pedagoglara Türkiye'de Gören Göz uygulamasını anlattığımda çok şaşırdılar ve böyle bir uygulamanın merakı içerisine girdiler. O zaman gururlandım ki Türkiye'de olan bir uygulama kızımın eğitimi için geldiğim Almanya'da yoktu. Bu ülkemizin hangi noktalara geldiğini gösteriyor. Bu uygulamayı başlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına çok teşekkür ediyorum.'dedi.
 
Gören Göz cihazını teslim alan Ceyda Pala; bu cihazı duyduğunda heyecanlandığını belirterek; 'Ben Almanya'ya eğitim amaçlı gidip geliyorum. Ülkemde böyle bir cihaz dağıtıldığını öğrenince Adıyaman Aİle Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurarak şartları öğrendim ve gerekli evraklarla birlikte müracaat ettim ve sağ olsunlar hemen cihazı nasıl kullanacağımı anlatarak teslim ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına etmek istiyorum. Almanya'da bile olmayan bir uygulamayı Türkiye ve Adıyaman'da başlattıkları için.
 
Ceyda Pala;2014 Yılında Almanya'nın bilgisayarda en hızlı yazı yazma yarışmasında iki dalda Almanya birinciliği elde etti.299 okunan karakteri bir dakikada sıfır hatayla tamamlayarak bilgisayarda hızlı yazmada Almanya birincisi oldu. Ceyda'nın ikinci başarısı ise öğrenci grubunda bilgisayarda mükemmel yazı yazma da oldu. Görme özürlü Ceyda bu dalda da bir dakikada 328 karakteri iki hatayla tamamlayarak birinci oldu.
 
GÖREN GÖZ CİHAZI NASIL ALINIR?
 
"Gören göz" cihazı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, 15 ve üzeri yaş grubunda bulunan, 16 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"e uygun olarak alınan "Özürlü Sağlık Kurulu Raporu"na göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 80 ve üzerinde olanlar başvuruda bulunabilecek.
 
Başvurular değerlendirilirken, görme engellinin birden fazla engelinin olması halinde görme engeline ilişkin oran dikkate alınacak. "Gören göz" cihazını kullanmaya engel olacak işitme, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunanlar başvuruda bulunamayacak.
 
Başvuruda bulunanlar, Bakanlığın internet sayfasından TC kimlik numaraları ile başvurularının onaylanıp onaylanmadığını ve işlemlerinin hangi aşamada olduğunu öğrenebilecekler.
 
Görme engellilerin Gören Göz Cihazı almak için 19 il müdürlüğüne teslim etmeleri gereken belgeler şunlar:
 
-Nüfus cüzdanı fotokopisi (aslını ibraz etmek şartıyla)
 
-Engelli sağlık kurulu raporu fotokopisi (aslını ibraz etmek şartıyla)
 
-İkametgah belgesi (Bu belge TC kimlik numarası ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince MERNİS veri tabanından alınacak)
 
-Dağıtım yapılacak illerdeki üniversitelerde eğitime devam eden görme engelli öğrencilerin öğrenim gördüğüne dair ilgili üniversiteden alacağı belge.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.