Almanya mahkemenin görülmemiş başörtüsü yasağı

Almanya mahkemenin görülmemiş başörtüsü yasağı

Başörtü yasağı istenen kişi ne hakim, ne savcı, ne de avukat...

Alman hükümetinin Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Christine Lüders, Almanya İslam Konseyi (IR) Başkanı Burhan Kesici ve Berlin İslam Federasyonu (IF) Genel Sekreteri Mustafa Özdemir konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

Lüders, hakimin Suriyeli kadının mahkemeye başörtüsü olmadan gelmesini istemesinin kesinlikle anlam verilemeyecek bir durum olduğunu belirtti.

Burada birilerinin mahkemenin tarafsızlığını yanlış anladığını ifade eden Lüders, davacı, davalı, sanık veya tanıkların mahkemede dini açıdan tarafsız olmaları yönünde yükümlülükleri bulunmadığını vurguladı. 

"Demek insanların içinde bir düşmanlık var"

Almanya İslam Konseyi Başkanı Kesici, mahkemede başörtüsü yasağının normal vatandaş için geçerli olmadığını, hakimin de bunu bilmesi gerektiğini belirterek, "Bu da şunu gösteriyor: Demek insanların içinde bir düşmanlık var. Bu düşmanlık her yöne yansıyor." ifadesini kullandı.

Almanya'da başörtüsü yasağının pek çok alana yansıyabileceği yönünde daha önce uyarıda bulunduğunu aktaran Kesici, şimdi mahkeme salonlarında görülen yasaklamanın yarın da toplumda “Başörtülü komşu istemiyoruz” şekline dönüşebileceği yönünde izlenim edinmeye başladığını kaydetti.

"Herhangi bir yasal dayanağı yok"

Berlin İslam Federasyonu Genel Sekreteri Mustafa Özdemir de Luckenwalde mahkemesindeki hakimin mahkeme salonuna kendi iradesini yansıtmaya çalıştığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak herhangi bir yasal dayanağı yok. ‘Mahkeme salonunda dini simgelere müsaade vermem' gibi tavırlar sergilemeye çalışıyor. İlk olarak bu anayasaya aykırı. Temel özgürlüklere, din özgürlüğüne aykırı olduğu konusunda da kuşku yok.” AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.