Almanya: İsrail endişelendiriyor

Almanya: İsrail endişelendiriyor

Alman hükümeti, İsrail'in işgal altındaki bölgelerde konut yapımını sürdürme kararından endişe duyduğunu açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer, "Eğer taraflar iki devletli çözümden uzaklaşırsa, bu tüm Ortadoğu barış sürecinin...

Alman hükümeti, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde Yahudi yerleşim birimi inşaatlarını sürdürme kararından endişe duyduğunu bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, başkent Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in, sadece Doğu Kudüs'te değil aynı zamanda işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde de 2 bin 500 konutun daha yapılması yönünde karar almasının, bu ülkenin Ortadoğu'da Filistin ile birlikte iki devletli çözüm aradığı şeklindeki açıklamalarına şüphe düşürdüğünü söyledi.

Schaefer, Alman hükümetinin daha önce de Yahudi yerleşim birimi inşaatlarının durdurulması yönünde çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, "Uzun vadede sadece iki devletli çözümün, İsrail'in demokratik ve Yahudi karakterini koruyacağına ve İsrailliler ile Filistinlilerin taleplerini karşılayabileceğine kesin olarak eminiz. Bu nedenle her iki tarafın da müzakerelere başlamasını ve Ortadoğu krizi için bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Eğer taraflar iki devletli çözümden uzaklaşırsa, bu tüm Ortadoğu barış sürecinin temellerini şüpheye düşürecektir." dedi.

'Yaptırım söz konusu değil'

Alman hükümetinin İsrail'in bu devletler hukukuna aykırı tutumu karşısında yaptırımlar ya da başka önlemler planlayıp planlamadığı şeklindeki bir soruya karşılık da Schaefer, Alman hükümeti içinde hiç kimsenin böyle bir planı olmadığını ifade ederek, "Böyle bir şeyi mümkün görmüyorum." şeklinde konuştu.

Tarafların zorla görüşme masasına oturtulamayacağını belirten Schaefer, müzakerelere başlanılabilmesi için uluslararası alanda gerekli şartların oluşturulması yönünde çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

"Bu tek doğru yol." diyen Schaefer, kendilerinin de bu konuda yaptıkları tüm görüşmelerde söz konusu çabalara dikkat çektiklerini ancak müzakerelere başlanılabilmesi için hem İsrail hem de Filistin tarafında bu yolu izlemek isteyen siyasi sorumluların olması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.