Almanlar güneşten bize göre daha çok elektrik üretiyor

Almanlar güneşten bize göre daha çok elektrik üretiyor

Prof.Dr.Uyar, “Güneşlenmek için ülkemize gelen Almanlar, güneşten bize göre çok daha fazla elektrik üretiyor.

Almanya, 2050’ye kadar tüm elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor, bu yönde yatırımlar yapıyor. ABD, 2030’a kadar elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini rüzgardan karşılamaya hazırlanıyor.

Dünya çevreci kaynaklardan elektrik üretimini teşvik ediyor, biz ise adeta yapılsın istemiyoruz. ABD, 1978’de yeni nükleer santral kurmama kararı aldı, bunu uyguluyor. Sigorta şirketleri bile riskleri nedeniyle artık nükleer santralleri sigortalamıyor, Batılı ülkeler bu tesisleri terkediyor, biz ise kuruyoruz. Nükleeri çözüm olarak düşünmemiz bile yanlış, zihnimizden çoktan silmeliydik.” dedi.

“Bu işte bir terslik yok mu” diye soran Uyar, Türkiye’nin aslında rüzgar ve güneş zengini olduğunu, istese bütün elektriğini çevre dostu bu kaynaklardan sağlayabileceğini savundu: “Türkiye’nin mevcut kurulu elektrik üretim gücü 64 bin megawat. Rüzgardan elektrik üretme potansiyelimiz ise 150 bin megawat, şu anki kurulu gücümüzün iki katından da fazla. Güneşten elektrik elde etme potansiyelimizse çok daha yüksek. Nükleer seçeneğinden önce akla gelmesi gereken rüzgar ve güneş gibi iki önemli kaynağımız var. Eğer enerji ve ekonomi politikalarımız değiştirilirse ülkemiz, elektrik sorununu hem çevreci hem de ucuz olan yenilenebilir kaynakları değerlendirerek çözebilir. İstersek 2023’e kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebiliriz.”

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik ise konuşmacılara teşekkür etti. Yenilenebilir enerjiyi öncelikleri arasına aldıklarını, bu yönde projeler yürüttüklerini belirterek, “Ülkemizin enerji sorununu çözerken bugünden çok, yarınları düşünmeliyiz. Geleceğe bırakacağımız en güzel mirasın temiz bir doğa olacağı gerçeği akıldan çıkarılmamalı. Bunun yolu da çevreci kaynaklara yönelmekten geçiyor.” şeklinde konuştu.

CHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.