Almanlar Doğu'da güneş enerjisinden elektrik üretecek

Almanlar Doğu'da güneş enerjisinden elektrik üretecek

Alman Wagner firması, Doğu Anadolu Bölgesi'nde güneş enerjisinden elektrik üretmek için Erzurum'daki bir firmayla protokol imzaladı.

Alman Wagner firması, Doğu Anadolu Bölgesi'nde güneş enerjisinden elektrik üretmek için Erzurum'daki bir firmayla protokol imzaladı.
 
Kentteki bir restoranda Erkal Elektrik ve Wagner firması arasında düzenlenen protokol törenine, Wagner Genel Müdürleri Sabine Altmann, Ogeday Baltacıoğlu, Erkal Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney ile şirket yetkilileri katıldı.
 
Altmann, burada yaptığı açıklamada, firma olarak bölgede güneş enerjisinin kullanılmasının yaygınlaşmasını hedeflediklerini söyledi.
 
Türkiye'nin, Almanya'ya göre güneş enerjisi verimi açısından daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Altmann, "Almanya, Türkiye'ye oranla çok düşük güneş enerjisi almasına rağmen yıllardır Almanya'da güneş enerjisi kullanılıyor. Türkiye'deki enerji verimi yüksek olduğu için buraya yıllardır yatırım yaptık ve bunun karşılığını da alıyoruz. Almanlar tatil için bile güneşin olduğu yerlere gidiyor ve gittikleri yerin başında Türkiye var. Güneş enerjisi verimi bakımından oldukça önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye'de, neden güneş enerjisinden yararlanılmasın" diye konuştu.
 
Altmann, güneş enerji kullanan ülkelerde enerjiye harcanın paranın ekonomiye geri döndüğünü dile getirdi. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmasında güneş enerjisinin önemine değinen Altmann, şunları kaydetti:
 
"Türkiye'nin dış açığındaki rakamın yaklaşık yüzde 58'i fosil yakıtlarına yani enerjiye gidiyor. Türkiye'de dışa bağımlılık fazla ve bunun büyük bir oranı enerjiye gidiyor. Bedava olan güneş enerjisini kullanma oranı arttıkça, dışa bağımlılık ortadan kalkacak. Üstelik istihdam için güneş enerjisi çok önemli. Almanya'da sadece solar enerjide 70 bin kişi çalışmakta. Rüzgar enerjisini de eklediğinizde ciddi bir istihdam söz konusu. Güneş enerjisi istihdam için çok önemli bir konuma sahip. Dışa bağımlılık azalacak, istihdam artacak. Bunları üst üste koyunca ülke ekonomisine büyük katkı sağlar. Rüzgar ve güneş enerjisi arasında bir ayrım yapmak ise yanlış olur. Rüzgar ve güneş enerjisi için Türkiye çok önemli bir potansiyele sahip."
 
Ergüney de protokol kapsamında yapılacak, modül/fotovoltik panel, inverter ve güneş enerjisi montaj malzemeleri hakkında teknik bilgi verdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.