Almanlar 'Açık Cami Günü'ne ilgi gösterdi

Almanlar 'Açık Cami Günü'ne ilgi gösterdi

3 Ekim'de ülke genelindeki camilerde düzenlenen "Açık Cami Günü'ne" bu yıl da Almanlar yoğun ilgi gösterdi

Almanya'da 1997 yılından beri geleneksel olarak iki Almanya'nın birleşme gününün kutlandığı 3 Ekim'de ülke genelindeki camilerde düzenlenen "Açık Cami Günü'ne" bu yıl da Almanlar yoğun ilgi gösterdi.
 
Başkent Berlin'de Türk Şehitlik Cami'nin kapısı etkinlik dolayısıyla ziyaretçilere açıldı. Caminin avlusunda kurulan stantlarda İslam hakkında bilgiler verildi, camide yapılan etkinlikler ve projeler anlatıldı. Caminin içinde de görevliler İslam dinini anlattı.
 
Berlin Türk Şehitlik Cami Derneği Başkanı Ender Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Açık Cami Günü'ne" yıllardan beri katıldıklarını, iki Almanya'nın birleştiği 3 Ekim'de Müslümanların bu ülkenin bir parçası olduğununun vurgulandığını ifade etti.
 
Şehitlik Cami'sine bugün 4 bine yakın ziyaretçi beklediklerini belirten Çetin, "Dünyada meydana gelen negatif olaylardan ötürü birçok kişi İslam'a ve Müslümanlara atıfta bulunduğu için meraklı insanlar bu konularda sorular soruyor" dedi.
 
Çetin, burada İslam'ın anlatmanın yanı sıra çeşitli projeleri de tanıttıklarını, gençlerin aşırılığa gitmemesi için önleyici çalışmalar, koruyucu aile konularında da bilgiler verdiklerini kaydetti.
 
"Burada şunu görüyoruz:  11 Eylül 2001'den sonra insanların sorduğu sorular  bugüne kadar hiç değişmedi" diyen Çetin,  İslam'da terörün veya şiddetin olup olmadığı gibi soruların yöneltildiğini ifade etti.
 
Bunun biraz kendilerini üzdüğünü dile getiren Çetin, "Derdimizi tam anlatamadık.  Biz her gün camide gruplar gezdiriyoruz. Ön yargıları kırıyoruz. Fakat genel anlamda Alman toplumu içindeki İslam korkusu ve İslamiyet'e karşı düşmanlık artıyor. Aşırı ırkçı mailler geliyor" şeklinde konuştu.
 
Bu tür olayların küçümsenmemesi gerektiğine dikkati çeken Çetin, bir taraftan ülkede ırkçılığın arttığını, diğer taraftan devlet kurumlarının gençlerin radikalizme gitmesini önlemek için camilerle çalışmak istediklerini kaydetti. 
 
Etkinliğe katılan Stefan Streicher, ilk kez bir camiyi ziyaret ettiğini belirterek "Güzel bir yapı. Sıcak bir ortam. Ayakkabıların çıkarılması alışılmamış bir şey. İyi bir izlenim edindim" dedi.
 
İslam ile doğrudan bir bağlantısının bulunmadığını anlatan Streicher, Müslümanların ibadethanesini görmek istediği için camiye geldiğini belirtti.
 
Streicher, camide İslam'ın ne olduğunu anlatılmasını ve içerideki atmosferi da iyi bulduğunu kaydetti.
 
Sabine Schwanz da daha önce Şehitlik Cami'sine bir grupla geldiğini ifade ederek bir Hristiyan olarak İslam'ın nasıl olduğunu öğrenmeyi ilginç bulduğunu, ön yargıların da azaldığını belirtti. 
 
Sabine Schwanz'ın annesi Martina Schwanz da dünya tarihi ile çok ilgilendiğini ve bugün ilk kez bir camiyi ziyaret ettiğini, çok etkileyici buluğunu anlattı.
 
Frankfurt kentinde de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne bağlı Merkez Cami'de de Açık Cami Günü etkinliği düzenlendi.
 
Etkinliğe katılan Yeşiller Partisi  Frankfurt Parlamentosu Üyesi Cihad Taşkın, Almanya'da çok dinli bir toplumda yaşadıklarını, insanların birbirleriyle düşüncelerini ve dini anlayışlarını karşılıklı paylaşabilmeleri için camilerin güzel bir mekan olduğunu söyledi.
 
Taşkın, böyle günlerin bilgisizlikten kaynaklanan önyargıların kırılması için bir vesile olduğunu da ifade etti.
 
Cami sorumlusu Selçuk Doğruer de camilerin kapısının her zaman misafirlere açık olduğunu anlatarak "Alman misafirler 3 Ekim'de gelip cami ve Müslümanlık hakkında bilgi almakta. En çok da misafirperverliğimiz ve mutfağımız mutlu ediyor. Cami içindeki sıcak atmosferden etkilendiklerini ifade ediyorlar" dedi.
 
Camiyi ziyaret eden Katolik din adamı Tobias Schipka da Almanya'ya gelen ilk kuşak Türkler ile dil sorunu nedeni ile iletişim kurulamadığını ve insanların birbirini anlamakta zorluk çektiğini belirterek "İkinci ve üçüncü neslin dil problemini aşmasıyla birlikte iletişim kanalları arttı" değerlendirmesinde bulundu. 
 
"Müslüman ve Hristiyanlar daha fazla iletişim halinde olması gerekiyor. İnsanlar birbirlerinin mabetlerine sadece açık kapı gününde değil her zaman gitmeli" diyen Schipka, "Kuran ve İncil, yak, yık öldür demiyor" ifadesini kullandı.
 
"Açık Cami Günü'ne" Almanya genelinde binin üzerinde caminin katıldığı ve 100 binin üzerinde kişinin camileri ziyaret ettiği ifade ediliyor.
 
-Açık Cami Günü-
 
Almanya'da Müslümanların büyük bir kesimini temsil eden 4 büyük çatı kuruluşunun oluşturduğu Müslümanlar Koordinasyon Konseyinin (KRM) 2007 yılında organizasyonunu üstlendiği "Açık Cami Günü" etkinliğiyle Almanların İslam'ı ve Müslümanları daha yakından tanıması ve var olan ön yargıların kırılması amaçlanıyor.
 
Etkinlik kapsamında camilerde yapılan çeşitli programlarla Almanlara İslam dini ve Müslümanlık hakkında bilgiler veriliyor, sergiler, tartışma ve kültürel programlar da düzenleniyor.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.