Alman eyaletleri daha fazla Suriyeli mülteci alıyor

Alman eyaletleri daha fazla Suriyeli mülteci alıyor

Almanya'nın bazı eyaletleri ve Baden-Württemberg Eyaletinden sonra Kuzey Ren-Westfalya Eyaleti de Suriye'den federal yönetimin öngördüğünden daha fazla mülteci kabul edeceğini açıkladı.

Suriye'de savaşın başlamasından sonra 2011 yılı başından bu yana AB ülkelerinde yaklaşık 40 bin Suriyeli iltica başvurusu yaptı. Bunlardan üçte ikisi Almanya ve İsveç'te yapıldı. Her iki ülkede de iltica başvuruları kabul edilirken, başta krizdeki Yunanistan olmak üzere bazı ülkelerdeki başvurular kısmen reddedildi.

Suriye'den kaçan toplam 2 milyondan fazla Suriyeli gözönüne alındığında Avrupa ülkelerinin yapmış olduğu desteğin ne kadar mütevazi olduğu ortaya çıkıyor. Alman Federal hükümeti Mart ayında bir açıklama yaparak öncelikle Hristiyan Suriyelilerin seçileceği 5 bin kişinin Almanya tarafından kabul edileceğini bildirmişti. Önümüzdeki ayın başından itibaren seçilen Suriyeli mültecilerin Almanya'ya getirilmesine başlanacak.

Kuzey Ren-Westfalya (NRW) gibi bazı Alman eyaletleri bu sayıya ilaveten daha fazla yardıma muhtaç durumdaki Suriyelinin alınacağını bildirdiler. NRW İçişleri Bakanlık sözcüsü Düsseldorf'ta yaptığı açıklamada federal kontenjanın öngördüğü 1060 kişiden daha fazla Suriyelinin Eyalet tarafından alınacağını belirtti. Ancak somut bir rakam bildirmedi. Baden-Württemberg Eyaleti ise kontenjana ilaveten 500 mülteci daha alabileceğini duyurdu. Pro Asyl derneğinin bildirdiğine göre Rheinland-Pfalz, Aşağı Saksonya ve Schleswig-Holstein eyaletleri de daha fazla Suriyeli mülteci almaya hazır olduklarını açıkladılar.

Dünya Bülteni