Allah'ın (c.c) isimleriyle dua etmek

Kur’an-ı Kerim’de A’raf suresi 180. ayette “En güzel isimler Allah’ındır; o isimlerle Ona dua edin” buyruluyor. Yine Tâhâ suresi 8. Âyette : “O Allah ki, Ondan başka ibâdete layık hiçbir ilâh yoktur. En güzel isimler O’nundur” ifade edilmektedir.

Kâinatta her mevcut, zerreden Güneşe kadar Allah’ın isimlerinin tecellisidir. Her varlıkta birçok isim tecelli ettiği halde bir isim daha hâkimdir, diğer isimler de onun altında görünür. Yirmi dördüncü sözün birinci dalında, her şeyde Allah’ın varlığı ve birliğini göz görür, kulak dinler ve işitir, dil zikreder, ifade edilmiştir.

Bahsi geçen yerde devamla, fırtınalı bir deniz veya zelzeleli bir zemin Allah’ın Celil, Aziz ve Cebbar gibi azamet, kudret, kuvvet ve büyüklüğünü gösterirler.
Deniz içinde ve zemin yüzünde merhamet ve şefkatle terbiye edilen küçük hayvanat ve yavrular, Cemil, Rahim unvanlarını bildirirler.
Bediüzzaman, kedilerin açık bir dil ile “ya Rahim, ya Rahim” dediklerini işittiğini anlatıyor.
Hayvanların Rezzak ve Rahman ismini; bahar mevsimi Hannan, Kerim, Latif, Müzeyyin... İsimlerini gösteriyorlar.

İnsanlarda bütün isimler tecelli ediyor. Peygamberlerin farklı farklı şeriatları, evliyaların ayrı ayrı tarikatları, asfiyanın çeşit çeşit meşrepleri bu isimlerin tenevvüündendir.
Bir kaç vasfı bulunan ve birçok dairede vazifesi, hizmeti, maaşı, mesuliyeti, muvaffakiyeti olan bir insanın, başarısız olmasına sebep olan, rakipleri ve düşmanları da vardır. Bunların zararından kurtulmak için irtibatlı olduğu her daireden çok suretlerle yardım isteyecektir, mealindeki temsil ile insanın ne şekilde dua etmesi gerektiğini Bediüzzaman şöyle beyan ediyor:

“Çok esmaya mazhar ve çok vazifelerle mükellef ve çok düşmanlara müptela olan insan, münacatında, istiâzesinde çok isimleri zikreder. Nasıl ki, nev-i insanın medar-ı fahrı ve elhak en hakiki insan-ı kâmil olan Muhammed-i Arabî Aleyhiselatü Vesselam, Cevşenü’l-Kebir namındaki münacatında bin bir isimle dua ediyor, ateşten istiaze ediyor.”

Peygamber Efendimiz (asm) Esmaü-l Hüsna ile Allah’a yalvardığı gibi, diğer büyük insanlar da Allah’ın isimleriyle dua etmiş, zikretmiş, kötülüklerden sakınmış ve yardım istemişler.
Nas suresinde: “İnsanların Rabbi”, “İnsanların Maliki”, “İnsanların İlahı” unvan ve isimleri ile istiazeyi (Allah’a sığınmayı) emrediyor.

“Bismillahirrahmanirrahim’de ise: “Allah”, “Rahman”, ve “Rahim” olan üç isim ile de istianeyi, yani Allah’tan yardım istemeyi insanlara öğretiyor.

Allah’ın isimleri ile Allah’a yalvarmak, duanın kabul olması ve Allah’ın yardımının insana yetişmesi kaviyyen muhtemeldir.

Bediüzzaman’n bize bıraktığı Hizb’ü envar-ül Hakaik’ün-Nuriye adındaki dua kitabının bütün bölümleri Allah’ın (c.c) isimleriyle istiaze ve istiane yapılmaktadır.

Allah’ın bin bir ismi ile zikredildiği Cevşeni ihlâsla okuyan zırhla korunmuş gibi olur.
Cenab-ı Hak hayatının her gün ve saati dua ile ve Allah’ın adını zikretmekle geçirmeyi hepimize nasip etsin. Âmin.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.