Allah’ı nasıl inkâr edersiniz?- 3

Nihayetsiz çokluktaki bütün küçük ve büyük hayvanlar, sinek ve kuş ve kuşçukları hayatlarını sürdürebilecekleri ortamlara uyumlu şekilde vücutlarını halk eden ve münasip cihaz ve aletlerle donatan Âlim-i Mutlak Allah’tır.

Yüz binler çeşit böcek ve hayvanları, kuş ve kuşçukları hiçbirinin tarzı teşkilatını ve cihazatını ve harika ve mucize özelliklerini milyonlarca senedir unutmadan karıştırmadan aynen misli misline iade eden Hafız-ı Mutlak Allah’tır.

Gözümüzle görüyoruz ki bütün canlıların nutfe ve tohum hallerinden ta çocukluk ve kemalat yaşlarına kadar pek çok istekleri, ihtiyaçları ve lazım olan şeyleri vardır. Bu hadsiz ihtiyaçları ummadıkları ve elleri yetişmediği yerden münasip ve uygun vakitte tedbirini görüp muvafık cevap veren Müdebbir Allah’tır.

Canlılar yaratılış ve şahsiyetlerinde nihayetsiz değişik ve neticesiz ve semere vermeyecek yollarda ve bu hadsiz ihtimaller içinde tereddütte iken, muntazam ve hikmetli ve en münasip tarz ve şekil ve keyfiyet ve sıfatlarda yaratan İlmi her şeyi kuşatan ve her şeyin en güzel tarz ve şeklini bilen Allah’tır.

Milyonları bulan değişik türde ki bütün nebatat ve hayvanat ordusunu, gözümüzle gördüğümüz üzere rızıkları ayrı, suretleri, elbiseleri, silahları ve çalışma faaliyetleri ve ölümleri ve yerlerine bıraktıkları habbe, nutfe ve tohumları ayrı ayrı olduğu halde hiç birini unutmayarak, şaşırmayarak, karıştırmayarak hepsini birden ve biri diğerine mani olmadan terbiye eden, yaratan tedbir ve idare eden bütün sıfatları kemalde olan  Allah’tır.

Çok basit şeylerden, basit ve sanatsız olması lazım gelen canlıları çok zaman ve çok maharet ister şekilde ve çok sanatlı ve çok kolaylıkla yaratan Allah’tır.

Zerrey-i güneş sisteminde, pireyi filden garip, çekirdekteki sanatı ağaçtan geri kalmaz şekilde sanatkârane yapan Sani’i Zülcelâl Allah’tır.

Bütün hayvanların kemal-i hikmetle vücutlarını yaratan ve lüzumlu cihazlarla tefriş eden ve vücutlarına münasip ruhlarını yerleştiren ve her birisine muvafık ve süslü suret veren ve onların her birisini ayrı ayrı çevre dengesini muhafaza edecek şekildeki vazifelerle vazifelendiren Adil-i Mutlak Allah’tır.

Bütün kâinatı, galaksileri, samanyollarını ve güneş sistemlerini muntazaman idare eden ve biri birlerine hudutlarını tecavüz ettirmeyen her şeye gücü yeten Allah’tır.

Güneş’i, Dünya’yı, Ay’ı ve tüm sair yıldızları hikmet dairesinde vazifelendiren ve canlıların hayatlarının bu şekildeki bir musahhariyetle devam etmelerini sağlayan Kadir-i Mutlak Allah’tır.

Bütün bitki ve ağaçları ve hayvan ve hayvancıkları, kuş ve kuşçuklar bir zerrede bütün bir Kur’an’ı yazar gibi her uzuvlarına yüz sanat koyarak, sanatlı ve muntazaman kusursuz yaratan Allah’tır.

Bütün bitki ve ağaçları ve hayvanları vücut ve azalarını münasip ve yakışan bir ölçülükte dengeli ve muvazeneli ve tenasüplü yaratan Allah’tır.

Bütün nebat ve ağaçları birbirine benzeyen ve bir elden çıktığını gösteren aynı kanun ve aynı fıtrat ve sıfat ve aynı vazifelerde yaratan Allah’tır.

Bütün sanatlı mahlûklarda özellikle hayvan ve bitkilerde gözümüzle görüyoruz ki İradey, gösteren ve ilim ve hikmetle ancak yapılabilecek olan ve şuursuz tabiat ve tesadüfe havalesi imkânsız bir düzenleme ve süsleyip güzelleştiren Cemil-i Zülcelal Allah’tır.

Bütün hayvanları aynı fıtratta ve özellikte ve aynı şekilde ve temel cihazlarda yemek, içmek, çoğalmak keyfiyetlerinde bir elden çıktığını gösterecek şekilde harika olarak esas uzuvlarda bir olarak yaratan bir tek Halik Allah’tır.

Her şey bu kadar açıkken böyle bir Zatı nasıl inkar edersiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.