Allah’ı nasıl inkâr edersiniz?- 2

Denizleri birer acaip ambar eden, binler çeşit hayvanatına mesken edip acı bir su ve kum içinde rızklarını veren ve dünya misafirhanesinde aziz misafirleri olan insanlara binler leziz balıklarla ziyafetler çeken Rahmet-i çok Allah’tır.
Bir balığa milyon yumurta ile yumurtlatan denizleri şenlendiren rahmeti hadsiz Allah’tır.

En küçüğünden en büyüğüne kadar bütün deniz hayvanatını, muhtelif ve hayata namüsait hal ve tavır ve menzillerde ve rızka müsait olmayan acılı tuzlu mahfillerde, icat ve temyiz ve tekessür ve çoğalma hallerinde her birisini muntazam ve mevzun ve sanatlı ve hikmetli keyfiyetlerde yaratarak ilminin ve maharetinin bin bir mu’cizatını göstererek vücut ve vahdaniyetini gösteren  Allah’tır.

Dağların içini zihayatlara lazım olan her nevi memba’lar, sular ve madenler ve maddeler ile ihtiyatkârane ve âlimane ihzar ve istif eden Kadir-i Zülcelâl Allah’tır.

Koca bir ağacı bir çekirdeğe programlayan ve manevi kader kalemiyle tohumuna yazan ve bir çekirdeği rahmet deposu yapan hikmeti sonsuz Allah’tır.

Her bir mevcuda yüzer muciznüma hikmet takan Hâkim-i Mutlak Allah’tır.
Her bir mevcuda yüzer vazife ve faydalı cihazlar takan Allah’tır.
Her bir ağaca meyveleri adedince manalar takan Allah’tır.

Bütün meyvedar ağaç ve bitkileri ölçülü yaprakları, yüzlere gülen harika renkli çiçekleri ve muntazam miktarlı meyveleriyle güzel isimlerinin bunlarda tecellileriyle kendisini hatta kör gözlere de gösteren Allah’tır.

Biraz dikkatle bakılırsa herkesin de anlayacağı şekilde bütün meyveleri ve nimetleri kasti ve ihtiyari olarak münasip vakitte, mevsiminde, ihtiyaç zamanlarında gönderen Allah’tır.

Hadsiz ve hesapsız bitki ve ağaçların yapılışlarını, kabuk, yaprak çiçek ve meyveleri ve çekirdeklerinin terkip ve mahiyetlerini karıştırmadan birbirinden ayıran ve her sene aynı miktar, renk ve koku ve tatlarıyla aynen iade ederek Haşr-i azamın binler numunesini adeta gözlere gösteren Kadir-i Mutlak Allah’tır.

Hadsiz sanatlı ağaç ve bitkileri küçücük çekirdeklerden habbelerden misli misline milyonlarca senedir karıştırmadan, unutmadan yaratan ve aynen iade eden İlmi ve Kudreti hadsiz olan Allah’tır.

Hadsiz bitkilerin ve hadsiz ağaçların, hayatlarının özetini, teşekkülat kanunlarını, yapılış cihazlarının fihristesini tohumlarına yazan ve onları ilahi birer mühür haline getiren Hâkim’i Mutlak Allah’ tır.

Hadsiz hayvan ve hayvancıkları ve kuş ve kuşçukları ve insanları nutfe suyu ve yumurtalarına bütün özelliklerini ve yaratılış kanunlarını programlayan ve kodlayan ve nutfe suyunu ve yumurtaları menşe olacağı zihayatın yaratılışına bir fabrika şekline getiren yine Hâkim-i Mutlak Allah’tır.

Birbirine benzeyen ve madde itibariyle hemen aynı olan nutfe ve yumurta ve yumurtacıklardan o hadsiz eşkâl ve miktarlardaki hayvan ve hayvancıkların yaratılış programlarını ve cihaz atlarının özetini nutfe ve tohumlarında hulasa edip kaydeden ve bir sonraki nesilde aynen neşrederek haşire binler numune gösteren Hafız-ı Mutlak Allah’tır.

Hadsiz hayvanları ve kuşları hiçbir cihetle kör tesadüfe ve şuursuz tabiat ve esbaba havale edemeyecek şekilde harika sanatlı ve hikmetli olarak muntazaman yaratan Allah’tır.

Hadsiz zihayatın vücutlarındaki maddeleri milimetrik mizanlarla mizanlı kılan. Ve vücutlarını ve vücut cihazlarını vazife görecek ve netice verecek miktar ve garip şekillerde israfsız olarak mizan ve mevzuniyetle halk ederek ilminin nihayetsizliğini ve her şeyin en mükemmel tarzını bildiğini ve faili muhtar olup istediğini yapmaya istemediğini yapmamaya muhtar olduğunu gösteren Allah’tır. 

Her şey bu kadar açıkken böyle bir Zatı nasıl inkar edersiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.