Allah şaşırtmasın! Robot Dini istiyorlar!

Allah şaşırtmasın! Robot Dini istiyorlar!

Tech boffin ve eski Google ve Über yönetici Anthony Levandowski, yeni yapacakları robotlar için hiç bir zaman gerçek olmayacak bir hayalin peşine düştüler. Said Nursi bunlar için...

İbrahim Mert ve Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- İşçi robotlar, temizlikçi robotlar, hayatımızı kolaylaştıran yapay zekalar... Son yıllarda bilim ve teknoloji üzerine yapılan çalışmalarda 'robot' kavramı ön plana çıkıyor. Robotlar giderek geliştiriliyor. Korkutucu hızda büyüyen robot ve yapay zeka çalışmaları maalesef eski materyalist hezeyanları da beraberinde getirmeye başladı.

Bunun bir örneği tech boffin ile eski Google ve Über yönetici Anthony Levandowski'den geldi. Levandowski'nin kendi adına bir rüyası vardı. O da geliştirilecek robotlar üzerinden bir 'Robot Dini' ortaya çıkarabilmek. Levandowski bu projesinin insanlığın binlerce yıldır inandığı din kavramını kökünden sarsacağı yanılgısına da düşmüş durumda.

Yeni yaptıkları robota 'tanrı robot' adını bile verdiler 

Yeni ortaya çıkan bir robota 'Robot God' yani 'tanrı robot' adı bile verildi. Bu robot üzerinden gelişecek yeni dine ise 'Geleceğin Yolu' adı veriliyor. Yapımcılara göre bu din insanlığın inanç temellerini derinden sarsacak. Onlara göre bu gelişmeler sonucu artık insani gelişim de bir yapay zekaya dönüşecek ve bu yapay zekaların da ibadet ettiği görülecek.

Herşeye hakim tüm yapay zekaların üstünde bir robot yapacaklar

Yapay zekaların da üstünde, herşeye hakim tek bir yapay zeka sahibi robot ortaya çıkararak, bunun kendi deyimleri ile 'Tanrı' olacağı yanılgısına düşen Lewandowski önderliğindeki ekip kendinden son derece emin. Fakat kendileri bir kez daha bilim adamlarının inanç kavramı konusunda yaptığı yanlışlara düşüyor.

Allah'a inananları küçümsediler

Teknoloji yetkililerine bu yaptıklarının dünyadaki inançlı insanlar tarafından tepki göreceği söylendiğinde ise verdikleri tepki son derece küçümseyici oldu; "Muhtemelen üzeceğimiz insanlar olacak."

Daily Star'ın haberine göre tasarladıkları bu sözde 'üstün robot' pek çok farklı özelliğe sahip olacak. Dinleme, konuşma, her konuya cevap verme ve çok daha fazlası.

Teknoloji yetkililerinin inanç gibi son derece köklü ve farklı bir konuyu bu derece basit zannetmesi gülünç bulundu.

Modern çağın cahiliyet temsilcileri

Cahiliyet dönemlerinde insanlar tek Allah inancından saptıkları zaman kendi elleriyle yaptıkları putlara tapmaya başlamıştı. Putlar arasında ast-üst ilişkisi bile kuran insanlar, acıktıklarında helvadan yaptıkları putları yemişlerdi.

Modern çağın insanı da bazen zihniyet olarak putlara tapanlardan geri kalmıyor. Medeniyetin zirvesinde yaşayan insanlar çok akıllı, çok çalışkan olabiliyor ancak inanç noktasında cahiliyet döneminden farkları kalmıyor. 

Anthony Levandowski gibi deha derecesindeki insanlar da inanç yönünden yeteriz olunca inanma ihtiyaçlarını kendi elleriyle yaptıkları robotlarla gidereceklerine inanıyorlar. 

Yukarıdaki haberde de yer aldığı gibi bir çok yapay zekaya sahip robot üretecekler ve en sonunda bütün robotları yönetecek, onlara hakim olacak 'tanrı' dedikleri yapay zeka sahibi robot üretecekler.  

Cenab-ı Hak bu çalışkan ve üretken insanlara hidayet nasip etsin. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri bu tipleri, "birtek ilâhı kabul etmedikleri için, nihayetsiz ilâhları kabul etmeye mecbur oluyorlar" şeklinde özetliyor.

İşte Risale-i Nur'da bir çok yerde geçen ifadelerin bir örneği Lem'alar kitabında şöyle geçiyor:

RİSALE-İ NUR: BU HERİFLER BİRTEK İLÂHI KABUL ETMEDİKLERİ İÇİN, NİHAYETSİZ İLÂHLARI

Fesübhânallah! İnsanlarda bu derece hadsiz cehalet olabilir mi ki, mekândan münezzeh olmakla beraber, herbir yerde, herbir şeyin icadında herşeyi görecek, bilecek, idare edecek bir tarzda bulunur bir vaziyetle yaptığı fiilleri ve eserleri câmid, kör, şuursuz, iradesiz, mizansız ve tesadüf fırtınaları içinde çalkanan zerrâta ve harekâtına vermek, ne kadar cahilâne ve hurafetkârâne bir fikir olduğunu, zerre kadar aklı bulunanların bilmesi gerektir.

Evet, bu herifler vahdet-i mutlakadan vazgeçtikleri için, hadsiz ve nihayetsiz bir kesret-i mutlakaya düşmüşler. Yani, birtek ilâhı kabul etmedikleri için, nihayetsiz ilâhları kabul etmeye mecbur oluyorlar.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum