Allah, anne-babayı çocuklarla terbiye ediyor

Allah, anne-babayı çocuklarla terbiye ediyor

Allah neden bizim yanımıza çocuklarımızı veriyor?

Dr. Senai Demirci, Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği ‘Aile İçi İletişim’ başlıklı söyleşide Küçükçekmeceli ebeveynlerle bir araya geldi. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa katılan Demirci, anne ve babalara çocuk psikolojisi hakkında bilgiler verdi.

İnsanın en çok şaşırdığı konunun en iyi bildiği konu olduğunu, “Bizler suyun profesyoneli değil; amatörleriyiz mesela. Onun elementlerinin içeriklerini bilmiyoruz belki ama ona ihtiyacımız var” diyerek açıklayan Demirci, kuru bilgi vermek yerine hayatın içinden geçmiş bilgiler vermek gerektiğini söyledi.

‘Çocuk Terbiyesi Değil; Ebeveyn Terbiyesi Var’

Konuşmasında, “Allah neden bizim yanımıza çocuklarımızı veriyor? İsterse onları başka bir şekilde yoktan var edebilirdi. Burada muhakkak bir hikmet ve terbiye var. Allah bu şekilde insanları terbiye ediyor. Yani bizleri çocuklarımızla terbiye ediyor. Burada çocuk terbiyesi yok; anne baba terbiyesi var.” diyen Demirci, ebeveynlerin çocuklarını biçimlendirmek yerine onlarla birlikte kendilerini şekillendirmeleri gerektiğini söyledi.

‘Ömrün En Uzun Zamanı Çocukluk’

İnsan ömrünün en uzun zamanının çocukluk olduğunu da sözlerine ekleyen Demirci, bunu “Bir insanda çocukken açılan bir yaranın izleri yetişkinliğini de etkiliyor. Peçeteyi katladıktan sonra ona bir delik açın. Göreceksiniz ki peçeteyi açtığınızda o delik birden çok olacak.” diyerek açıkladı. Bu nedenle ebeveynlerin 0-6 yaş arasındaki çocuklara çok dikkatli davranması gerektiğini belirten Demirci, bu dönemde çocuklarda anne ve babaları tarafından hayat boyu unutamayacakları yanlışlar yapıldığını ifade etti.

‘Çocuk İnsanın Küçülmüş Hali Değildir’

Çocuğa insanın küçülmüşü olarak bakılmaması gerektiğini de kaydeden Demirci, “Çocukluk ayrı bir dünya. Bunu Küçük Prens kitabından da anlayabiliyoruz. Küçük Prens’teki çocuk koyun çizmek istiyor ancak çizdiği koyunların hiçbirini beğenmiyor. En sonunda da sadece bir kutu çiziyor ve koyunlarım bunun içinde diyor. Burada da gördüğümüz gibi çocuk bizim normallerimiz içinde değil; kendi normalleri içinde yaşıyor.” diye konuştu.

aile haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.