'Alkolün, mal ve cana karşı suçlardaki rolü çok ciddi boyutta

'Alkolün, mal ve cana karşı suçlardaki rolü çok ciddi boyutta

Toplumsal bir sorun olan alkolün, trafik kazaları ile mala ve cana karşı işlenen suçlardaki rolü çok ciddi boyutlarda.

Necip Şaşkın'ın haberi:

İşlenen suçların ve gerçekleşen kazaların yüksek bir oranı alkolden kaynaklanıyor. Alkol, kişisel olduğu kadar aynı zamanda toplumsal bir sorun. Türkiye'de cinayetlerin yüzde 85’i, tecavüzlerin yüzde 50’si, şiddet olaylarının yüzde 50’si, trafik kazalarının yüzde 65’i, eşlerini dövenlerin yüzde 70’i, akıl hastalıklarının yüzde 60’ının sebebi alkol.

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil Saraç, alkolün trafik kazasına neden olmasının 2 temel nedeni olduğunu belirtti. Saraç, "Bunlardan birinin, alkolün sürücü üzerinde oluşturduğu uyarıcı ve uyuşturucu etkilerin olması, diğerinin ise vücuttaki alkol miktarı arttıkça kandaki oksijenin azalması. Bunun sonucunda yeterince oksijen alamayan beyin, fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Bu durum sürücü üzerinde çeşitli fiziksel ve psikolojik bozukların meydana gelmesine neden olur." dedi.

Alkol alan sürücülerin kendilerinde bir rahatlama ve gevşeme hissettiklerini ifade eden Saraç, şunları ifade etti: "Bununla birlikte, kendilerinde sahte bir güven duygusu oluşur. Eğer bu durumda olan bir sürücü araç başına geçip araç kullanmaya kalkışırsa sonucu çok ağır olabilecek kaza sahnesinin baş aktörü olur. 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır.' hadisi, alkolün trafik kazaları ve diğer suçlar üzerindeki etkisini çok güzel bir şekilde özetlemektedir. Bazı kararlar alacağımız zaman alkol içmeye başlamadan önce almalıyız. Alkol kullanacaksak; alkollü olmayan bir sürücü yanımızda bulundurmalıyız veya ticari taksileri tercih etmeliyiz. Kesinlikle alkollü araç kullanmamalı ve mümkünse kullandırtmamalıyız."

Cihan