Alkol testinden geçemeyen pilota uçuş yok

Alkol testinden geçemeyen pilota uçuş yok

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçak, helikopter ve balonlarda görev yapan pilotlara yönelik alkol ve uyuşturucu testini genişletiyor.

Türk Hava Yolları (THY) dışında diğer şirketlerde düzenli şekilde gerçekleştirilmeyen alkol testi uygulamasının yaygınlaştırılmasını isteyen sivil otorite, mart sonunda denetimlere başlamayı planlıyor. SHGM yetkilileri, alkol ve uyuşturucu kontrollerinin uluslararası kurallar gereği yapılması gerektiğini ifade ederek uçuş emniyeti konusunda taviz vermek istemediklerini söyledi. Bu konuda bir talimatname hazırladıklarını dile getiren yetkililer, belirli hava aracına sahip şirketlere alkol ve uyuşturucu madde kontrolü konusunda zorunluluk getireceklerini bildirdi. Yetkililer, 1,5 ay içinde denetimlere başlamak istediklerine dikkat çekerek, “Kontroller için gerekli cihazları sipariş etmiştik. Kısa süre sonra personelimize bu konuda eğitim vererek denetlemelere başlayacağız. Alkol veya uyuşturucu kullandığı tespit edilen uçucu ekibe gerekli cezalar verilecek.” dedi.

Geçtiğimiz ay söz konusu uygulamanın gerekliliğini gösteren önemli bir olay yaşanmıştı. Kabin ekibinin ihbarı üzerine uçuşa hazırlanan THY pilotunun alkollü olduğu tespit edilmişti. Görevden el çektirilen kaptan, daha sonra istifa etmişti. THY yönetimi, uluslararası kurallar gereği uçuş emniyetini dikkate alarak geçen yıl nisan ayında kokpit ve kabin ekibine alkol ve idrar testi yapma kararı almıştı. Uçuş öncesi veya sonrası yapılan testlerde 0,2 promilin üzerinde alkollü çıkan mürettebat, uçuştan alınıyor. İkinci testin de aynı çıkması durumunda çalışanlar disiplin kuruluna sevk ediliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.