Alkol nedeniyle 36 bin 639 ehliyete el konuldu

Alkol nedeniyle 36 bin 639 ehliyete el konuldu

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre, yılın ilk 4 ayında ülke genelinde alkollü araç kullanan 36 bin 639 sürücünün ehliyetine el konuldu.

Muhammed Boztepe'nin haberi:

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre, yılın ilk 4 ayında ülke genelinde alkollü araç kullanan 36 bin 639 sürücünün ehliyetine el konuldu.

Her yıl aşırı hız, dikkatsizlik ve alkollü araç kullanma gibi nedenlerden binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan trafik terörü, can almaya devam ediyor. Kazaların önüne geçilebilmesi için yapılan tüm uyarı ve denetlemelere rağmen, aşırı hız ve alkollü araç kullanımının önüne geçilebilmiş değil.

AA muhabirinin Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, yılın ilk 4 ayında polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen 111 bin 511 trafik kazasında 950 kişi hayatını kaybederken, 74 bin 836 kişi de yaralandı.

Kazalara neden olan sürücü kusurlarına bakıldığında ise aracın hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak, kavşak geçiş önceliğine uymamak, arkadan çarpmak, doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak, trafik işaretlerine uymamak ve alkollü araç kullanmak gibi nedenler ön plana çıkıyor.

Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarına sadece otomobil, kamyon, otobüs gibi trafikte yoğun bulunan araçlar değil; bisiklet, traktör, arazi taşıtı, tramvay ve at arabası gibi araçlar da karışıyor.

Trafik canavarına "dur" demek isteyen emniyet teşkilatı ise trafik denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda, 2014 yılının ilk 4 ayında yaya, yolcu, sürücü ve araç plakalarına toplam 4 milyon 17 bin 311 trafik cezası uygulandı. Bunlardan 3 bin 472'si yaya ve yolculara, 1 milyon 295 bin 484'ü sürücülere, 2 milyon 718 bin 355'i plakalara uygulanan cezalardan oluştu.

Trafik kurallarını hiçe sayan sürücülere aynı dönemde 781 milyon 470 bin 389 liralık ceza kesildi.

Alkollü araç kullanma ilk sırada

Verilere göre, sürücü belgesi geri alma işlemlerinde alkollü araç kullanma nedeni ilk sırada yer alıyor. Dört aylık sürede 36 bin 639 sürücünün ehliyetine alkollü araç kullandığı için el konuldu. 5 bin 547 sürücünün 100 ceza puanını doldurduğu; 32 sürücünün 5 kez hız limitini aştığı ve bin 479 kişinin ise alkol ölçümü yaptırmamak suçlarından ehliyetleri geri alındı.

Denetimler sonucunda 214 bin 997 araç trafikten men edilirken, bin 848 sürücü de mahkemeye sevk edildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.