‘Âlemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın jüri üyeleri belli oldu

‘Âlemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın jüri üyeleri belli oldu

İlk duyurulduğu tarihten itibaren özellikle sinema çevrelerinde büyük bir ilgiyle karşılanan bu yarışmanın jüri üyeleri belli oldu

Siyer Araştırmaları Vakfı ile Sinemerkez Akademi’nin birlikte düzenledikleri “Âlemlere Rahmet Ulusal Kısa Film Yarışması”nın organizasyonunda yeni bir aşamaya daha girildi ve ilk duyurulduğu tarihten itibaren özellikle sinema çevrelerinde büyük bir ilgiyle karşılanan bu yarışmanın jüri üyeleri geçtiğimiz günlerde belirlenerek kamuoyuna açıklandı.

“Âlemlere Rahmet Ulusal Kısa Film Yarışması”nın ön ve büyük jüri heyetleri için sinema-TV sektör profesyonellerinden oluşan seçkin bir topluluğa ayrı ayrı jüri üyeliği teklif eden Siyer Araştırmaları Vakfı, teklif götürdüğü adayların tamamından olumlu yanıt alınca, geçtiğimiz günlerde jüri üyelerini bir tanışma yemeğinde bir araya getirdi. Vakfın Eyüp’teki genel merkezinde düzenlenen toplantıya mazereti olan 2 üye dışında diğer 9 jüri üyesi de katılarak, burada yaptıkları konuşmalarda “Âlemlere Rahmet Ulusal Kısa Film Yarışması”nın Türkiye’nin kültür-sanat ortamına getirdiği taze soluk ve heyecanın altını çizdiler.

En yüksek naktî ödüllere sahip kısa film yarışması

“Âlemlere Rahmet Ulusal Kısa Film Yarışması”, Hicri 1435 Yılı’nı “Siyer Yılı” olarak ilân eden Siyer Araştırmaları Vakfı’nın, (milâdî takvime göre, 4 Kasım 2013-25 Ekim 2014 arası döneme denk gelen) bu yıl boyunca düzenlemeyi planladığı ve şimdiye kadar da bir bölümünü başarıyla gerçekleştirdiği kültürel, sanatsal, bilimsel ve akademik çalışmaların en dikkate değer olanlarından biri…

Geçtiğimiz Nisan ayında kamuoyuna duyurulmasından itibaren önemli bir başvuru sayısına ulaşan, resmî internet sitesi ve sosyal medyadaki diğer tanıtım mecrâları yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen yarışma, başarılı kısa filmcilere kendi alanında son yıllardaki en yüksek ödülleri vereceğini duyurmasıyla da dikkatleri üzerine çekti. İlk üç dereceye giren ve mansiyon kazanan sanatçılara toplam 20 bin TL nakti ödül dağıtılacağını açıklayan Siyer Araştırmaları Vakfı’nın yanı sıra, yarışmanın ödül sepetinde çeşitli kuruluşlar tarafından konulmuş daha birçok armağan da bulunuyor.

Son katılım tarihi 1 Eylül 2014 Pazartesi olarak belirlenen yarışmanın ödül töreni ise 25 Ekim 2014 Cumartesi günü İstanbul’da yapılacak. Siyer Araştırmaları Vakfı, yarışmanın organizasyonunu, sinema-TV yarışmaları alanında tecrübeli bir kuruluş olan Sinemerkez Akademi ile birlikte gerçekleştiriyor.

İki aşamalı jüri sistemi uygulanacak

Kendilerine ön ve büyük jüri üyelikleri teklif edip olumlu yanıt aldığı gazeteci, yazar, akademisyen ve sinema-TV sektör profesyonellerini geçtiğimiz günlerde bir tanışma yemeğinde buluşturan Siyer Araştırmaları Vakfı, bu toplantı vesilesiyle jüri üyelerini medya ve kamuoyuna ilk kez tanıttı. Siyer Vakfı Yönetim Kurulu adına vakıf başkanı eğitimci-yazar Muhammed Emin Yıldırım’ın tek tek karşılayıp ağırladığı konuklar, böylesine özgün ve öncü bir film yarışmasında jüri üyeliği yapacak olmanın ortak kıvancını yaşadıklarını belirterek, “Âlemlere Rahmet”in gerek ele aldığı konu başlıkları, gerekse genel konseptiyle Türkiye’nin sinema ortamında son derece olumlu bir dönüşüme vesile olacağını vurguladılar.

“Âlemlere Rahmet Ulusal Kısa Film Yarışması”nda iki aşamalı bir değerlendirme sistemi uygulanacak. Buna göre, yarışmaya katılan bütün filmler, kaç adet olurlarsa olsunlar, öncelikle 4 kişilik bir “İlk Aşama Jürisi”, ya da diğer adıyla “Ön Jüri” tarafından izlenip tek tek değerlendirilecekler.

“Ön Jüri”nin iki haftalık bir süreye yayılacak olan bu değerlendirme sürecinin sonucunda, katılan filmlerin sayısı 10’a indirilecek ve finale kalan 10 eser, bu kez de 7 kişiden oluşan “Büyük Jüri”nin değerlendirmesine sunulacak. “Büyük Jüri” üyeleri de iki gün boyunca kendi aralarında yapacakları değerlendirmelerde, birincilik, ikincilik ve üçüncülüğü elde eden, yanı sıra jüri özel ödülü ve iki adet teşvik mansiyonuna hak kazanan eserleri belirleyecekler.

Yarışmada birinci olan esere 8 bin, ikinci olan esere 5 bin, üçüncü olan esere 3 bin, jüri özel ödülünü kazanan esere 2 bin, ayrıca teşvik mansiyonuyla ödüllendirilecek iki esere de biner TL nakti para ödülü, yanı sıra maddî ve manevî değere sahip bir dizi aynî ödül verilecek.

Âlemlere Rahmet Ulusal Kısa Film Yarışması’nın “Ön Jüri Heyeti” şu isimlerden oluşuyor:

Murat Tolga Şen (Sinema Yazarı), Banu Bozdemir (Sinema Yazarı), Ali Murat Güven (Sinema Yazarı), Muhammed Yasir Düzcan (Kısa Film Senaristi ve Yönetmeni).

Aynı yarışmada finale kalacak olan on eser arasından dereceye girenleri belirleyecek “Büyük Jüri Heyeti”nde ise şu isimler yer alıyor:

İhsan Kabil (Sinema Yazarı-Jüri Başkanı), Bedir Acar (Gazeteci-Sanat Eleştirmeni), Bünyamin Yılmaz (TV Program Yapımcısı-Sanat Eleştirmeni), Tarık Tufan (TV Program Yapımcısı-Yazar), Yrd. Doç.Dr. Nihâl Şahin Utku (İslam Tarihçisi-Akademisyen), Merve Kavakçı (Politikacı-Akademisyen-Yazar), Mehmet Kaman (Siyer Araştırmaları Vakfı Kültür Komisyonu Başkanı).

“Bütün jüri üyeleri, üstlendikleri öncü rolün farkındalar”

Yarışmanın jüri başkanlığı görevini üstlenen sinema yazarı İhsan Kabil, vahim düzeyde bir değerler erozyonunun yaşandığı çağımızda, “Âlemlere Rahmet Kısa Film Yarışması”nın bir yönüyle simgesel olmakla birlikte, diğer taraftan bakıldığında ise sanat alanında son derece değerli ve önemli bir atılım olduğunun altını çizerek, “Siyer Araştırmaları Vakfı, sinemanın çağın diline dönüştüğü günümüzde böylesine stratejik bir adımı atmanın haklı onurunu hiç şüphesiz ki uzun yıllar boyunca taşıyacaktır. Ben ve jürideki diğer arkadaşlarımız, sıradan bir kısa film yarışmasının çok ötesinde, ülkemizin sanat tarihine ilişkin büyük bir kırılma noktasında görev aldığımızın farkındayız. Yalnızca Türkiye’de değil, belki de dünyada ilk kez sinemasal bir organizasyon Hz. Peygamber’e ithaf edilmiş durumda; hem ismiyle, hem de konu başlıklarıyla ilhamlarını bütünüyle O’nun hayatından, düşünceleri ve eylemlerinden alıyor. Bu da bizlere çok farklı bir heyecan vermektedir” diye konuştu.

Jüri üyelerini Vakıf binasında ağırlayan Başkan Muhammed Emin Yıldırım da “İlâhiyat ilminin Siyer alanında uzmanlaşmış ya da uzmanlaşmaya tâlip akademisyen kimlikli seçkin bir zümrenin bir araya geldiği vakfımız, çağa hükmeden bütün diğer sanat dalları gibi sinemanın da kitleleri irşâd etmedeki önem ve değerinin farkındadır. Bu bakış açısıyla, son peygamber Hz. Muhammed’i (S.A.S.) çeşitli üstün özellikleriyle yâdettiğimiz ve kitlelere en doğru şekilde tanıtmayı amaçladığımız ‘Siyer Yılı’ kapsamında düzenlediğimiz etkinlikler arasına böyle bir yarışmayı da ekledik. Dileğimiz, temellerini attığımız yarışmamızın yoluna emin adımlarla devam ederek ülke çapında tanınması, giderek güçlenmesi, birkaç yıl içinde de yüksek bir saygınlık kazanarak geleneksel bir kimlik kazanmasıdır. Vakfımız, bu etkinliğin baştan sona kadar tam bir profesyonelik çerçevesinde yürütülmesi için, jürinin oluşumu da dahil her aşamayı ehline teslim etmiştir. Ki bu da peygamberimizin bize bıraktığı öğütlerden çok değerli bir tanesidir” dedi.

Yarışmanın ön ve büyük jüri heyetleri, son katılım tarihinden hemen sonra Sinemerkez Akademi’nin koordinasyonunda toplanarak, gönderilen filmlerin değerlendirme çalışmalarına başlayacaklar.  

“Âlemlere Rahmet Ulusal Kısa Film Yarışması” hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, yarışması resmî internet sitesi olan alemlererahmet-kisafilmyarismasi.com adresine başvurabilirler.

yarisma-poster-web.jpg

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.