Alabalık yetiştiricilerini üzen vergi

Alabalık yetiştiricilerini üzen vergi

Avrupa Birliği'nin alabalık ithalatında yüzde 9 vergi uygulama kararına karşı Türkiye'nin siyasi girişimde bulunması gerektiği belirtti.

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, Danimarka'nın şikayeti üzerine AB'nin Türkiye'nin alabalık ihracatında yüzde 9 antidamping vergisi uygulanması kararı aldığını ancak bu kararın uygulanmaya başlamadığını belirtti. Coşkun, kararın pazara sunulan 500 grama kadar olan porsiyonluk alabalıklar için geçerli olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin buna karşılık siyasi girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi.AB'de bu karara karşı lobi faaliyeti yürütülmesi gerektiğini ifade eden Coşkun, "Bazı ihracatçılar, bu verginin konulmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının su ürünleri üreticilerine verdiği hibe ve desteklerin kaldırılmasını istiyor. Bakanlık bu teşvikleri kaldırırsa AB'nin bu vergiyi koymayacağını düşünüyorlar. Ama bu teşviklerin kaldırılması doğru değil. Türkiye'de küçük üretici o kadar fazla ki bunların haklarının gasp edilmesi doğru değil. Ülkemizde 25 bine yakın üretici var, bunun yüzde 66'sı 50 tonun altında üretim yapıyor" diye konuştu.
 
 
"İhracatı etkilemez"
 
Coşkun, Türkiye'de 120 bin ton alabalık üretiminin olduğunu belirterek, bunun 27 bin tonunun ihraç edildiğini kaydetti. İç pazarda tüketimin artırılmasının önemli olduğunun altını çizen Coşkun, AB'nin koymasını planladığı bu verginin alabalık ihracatını etkilemeyeceğini düşündüğünü ifade etti.Türkiye'nin su ürünleri ihracatının en çok Almanya, Polonya, Hollanda ve Romanya'ya yapıldığını ifade eden Coşkun, "İhracatçılarımız bağlantılarını yapmışlar, AB balığı nereden alacak? Türkiye dünyanın alabalık üretiminde yüzde 15 pay sahibi. Çin'den getirmeye kalksa navlun bedeli daha pahalıya gelir. Tabii ki Türkiye'den alacak. Hem teknoloji, hem de üretim açısından Avrupa ülkeleri arasında birinciyiz" şeklinde konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.