Akıllı telefonlar için başörtülü ve puşili emoji kabul edildi

Akıllı telefonlar için başörtülü ve puşili emoji kabul edildi

Başörtülü kadın emojisi 2017 yılında akıllı telefonlara geliyor

Evrensel Kod Konsorsiyumu, aralarında başörtülü kadının da bulunduğu 56 emojiyi onayladı. Bir emojinin onaylanması için önce Evrensel Kod Konsorsiyumu'na (Unicode) bir sunum yapılması gerekiyor. BBC'nin haberine göre 15 yaşındaki Suudi Rayuf Alhumedi'nin teklifiyle konsorsiyuma gelen başörtülü kadın emojisinin sunumunda da dikkat çekici vurgular var.

Sunumda, başörtüsünün yalnızca Müslüman kadınların değil, Ortodoks Yahudilik ile Katolik ve Ortodoks Hristiyanlık'ta da önemli bir sembol olduğu ifade ediliyor. Aynı sunumda, konsorsiyuma, puşili erkek emojisini de değerlendirmeye alınabileceği hatırlatılıyor.

HABERİN GEÇMİŞİ 

Almanya’da yaşayan 15 yaşındaki Suudi öğrenci Rayuf Alhumedi başörtülü emojilerin oluşturulması için teklifte bulunmuştu.

Rayuf Alhumedi ABD'deki Unicode Consortium'a (Evrensel Kod Konsorsiyumu) yaptığı başvuruda dijital çağda resimlerin iletişim açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekmişti. “Tüm dünyada yaklaşık 550 milyon Müslüman kadın başörtüsünü gururla taşımaktadır” diyen Alhumedi kadınlar için başörtülü, erkekler için de kefiyeli emojilerin oluşturulmasını istemişti.

Rayuf Alhumedi bir online tartışma platformunda başörtüsünü kendisi açısından bir özgürlük olarak gördüğünü ve bu sayede neyi gizleyebileceğini kontrol edebildiğini kaydetmişti.

Suudi Arabistan doğumlu olan Rayuf Alhumedi 2012 yılından beri Berlin'de yaşıyor. Alhumedi'nin babası Suudi Arabistan Berlin Büyükelçiliği'nde kültür ateşesi olarak görev yapıyor.

13 yaşından beri başörtüsü takan Rayuf kendi ifadelerine göre sosyal adalete ilgi duyuyor. WhatsApp aracılığıyla arkadaşları sık sık chat yaptığını ancak kendisine uygun bir emoji bulamadığını belirten Alhumedi önce Apple'a başvurmuş, Unicode başvurması gerektiğini öğrenince talebini oraya iletmiş.

Unicode Consortium 1991 yılında evrensel kod standartlarının koordinasyonunu sağlamak amacıyla Kaliforniya'da kuruldu. Kâr amacı gütmeyen konsorsiyumun tam üyeleri arasında Adobe Systems, Apple, Facebook, Google, Huawei, IBM, Microsoft, Oracle Corporation, Yahoo! ve SAP SE gibi dijital dünyanın devleri yer alıyor.

Sosyal haber sitesi Reddit'ın kurucularından Alexis Ohanian da Rayuf Alhumedi'nin girişimini desteklediğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.