Akıllı telefon boyun fıtığına sebep olabilir

Akıllı telefon boyun fıtığına sebep olabilir

Uzmanlar, elimizden bir saniye bile düşüremediğimiz cep telefonlarının boyun sağlığı açısından oluşturduğu tehlikenin her geçen gün daha da arttığını açıkladı.

İlerleyen teknolojiyle birlikte cep telefonları, tablet bilgisayarlar gibi birçok mobil cihaz, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Uzun süre bilgisayar ve cep telefonu kullanımı, saatlerce vücudun ve başın öne eğik pozisyonda tutulduğu işlerle uğraşmanın sonucu baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ve kollarda ağrı oluşmakta ve her geçen gün bu ağrılardan şikayetçi olanlara bir yenisi daha eklendi.

Boyun ağrılarının, teknolojik cihazları yoğun olarak kullanmaktan dolayı günümüzde artış gösterdiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, özellikle gençlerin bu cihazları yoğun olarak kullanmalarının duruş bozukluklarına ve hatta kamburluğa sebep olabileceğine dikkatleri çekiyor.

Başın öne eğik pozisyonda uzun süre kalınması, omurga üzerinde baskıyı artırarak ve omurgaya yük binmesine neden olarak, boyun ve bel disklerinde hasara yol açabildiğini ve sürekli aşağı bakmalı işlerle uzun süre uğraşmaktan kaynaklanan boyun ağrılarının kollara ve ellere vuruyorsa boyun fıtığı olabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr Ali Şahabettinoğlu, bu durumda hemen bir fizik tedavi uzman doktoruna gidip muayene olunması gerektiğini tavsiye ediyor. Şahabettinoğlu, Günlük hayatımızda sık kullandığımız mobil cihazların gerekli tedbirler alınarak kullanıldığı takdirde sağlıklı ve ağrısız bir şeklide hayatımıza devam edeceğimizi de sözlerine ekledi.

Fıtığa elle tedavi

Özellikle bilgisayar, tablet ve cep telefonlarını kullanırken ve otururken 30 dakikada bir birkaç dakika ara vermenin ve 20-30 metre yürümenin koruyucu olarak önemli olduğunu ifade eden Ali Şahabettinoğlu, dünyada çok yaygın olan manipülasyon tedavisinin Türkiye'de birkaç uzman doktor tarafından bilinip uygulandığını vurguladı.

Manipülasyon (elle tedavi) tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğünü ifade eden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, tedavileri 3-5 gün aralıklarla uyguladığını belirtiyor.

Bu tedavi sırasında rahatsızlığın olduğu bel ve boyun bölgesine ellerle bir takım bastırma, germe ve döndürme gibi teknikler uygulanıyor. Manipülasyon (elle tedavi) ile yüzde 98 hastanın iyileştiğini, sadece yüzde 1-2 hastada ameliyat gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, ameliyatın boyun fıtığında ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda, bel fıtığında ise ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada gerektiğini vurguluyor.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.