‘Akıllı şehircilik’ için toplandılar

‘Akıllı şehircilik’ için toplandılar

20 Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘İnovasyon ve Akıllı Şehircilikte Belediyelerin Rolü’ toplantısında Başakşehir’de bir araya geldi. Yuvarlak masa toplantısında, teknolojiyi şehirlere uygulamada örnek alınan Barcelona modeli masaya yatırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Toptaş, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi imzasıyla gerçekleşen ‘İnovasyon ve Akıllı Şehircilikte Belediyelerin Rolü’ isimli yuvarlak masa toplantısı Başakşehir Living Lab (Yaşam Laboratuarı) Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Toptaş, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanı sıra Barcelona Şehir Meclisi Başkanı Prof. Dr. Josep M. Pique ve 20 Büyükşehir Belediye Başkanı katıldı.

"LİVİNG LAB'DA GELİŞTİRİLEN PROJELERİ İLÇEMİZDE UYGULUYORUZ"

Programın açılış konuşmasını yapan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "Akıllı ve inovativ şehircilik anlayışının ilk ve en etkin ayağı Living Lab’lerdir. Başakşehir Belediyesi olarak biz, tüm dünyada 340 kadar olan bu laboratuvarların Türkiye’deki ilk ayağını hayata geçirdik. İçerisinde bulunduğumuz bu laboratuvarda şehir yönetimi odaklı teknolojik projeler başta olmak üzere her türlü İnovasyon projesi hayata geçiyor. Belediye ile Living Lab arasında ne ilgi var diyebilirsiniz. Living Lab kelime anlamı ile yaşam laboratuarı demek ama esasında teknolojiyi vatandaş ile buluşturma anlamına geliyor. 
Burada var olan teknolojilerin vatandaşa ulaşımı için çalışmalar yapılması esastır. Başakşehir Belediyesi olarak üç konuyu seçtik; iletişim teknolojileri, temiz çevre teknolojileri ve temiz enerji. Buranın açılışından sonraki süreçte TİM Başkanımız burayı gördüğü zaman Türkiye'de ihracatı artırma adına, teknolojiyi üretimimize katmamız lazım, dedi. Buradan çıkışla da bu toplantıyı organize ettik" şeklinde konuştu.

"İNOVASYON GELİŞİMİN KİLİT NOKTASI HALİNE GELDİ"

Şehirlerin gelişiminde belediyelere büyük görevler düştüğünü dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu merkezimizdeki güzel çalışmaları diğer Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın da görmesini istedik. Türkiye'de artık katma değeri artırmamız gerekiyor. İnovasyon, tasarım ve AR-GE, marka Living Lab'da işlenecek. Belediyelere büyük iş düşmektedir. Merkezdeki çalışmaları da bugün yakından göreceğiz. Barcelona örneğini de burada işleyeceğiz. 
Bu çalışmaların bizim vizyonumuz açısından bölgeler arasındaki gelişmişlik düzeyini eşitlemeye çalışıyoruz. İnovasyon gelişimin kilit noktası haline geldi. İnovasyon TIR’ı yapıp üniversiteleri dolaştırmayı planlıyoruz. İnovasyon ile ilgili yurt dışı ziyaretlerimiz de olacak. Çalışmalarımızda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız büyük destek veriyor. Bütün şehirlerimizde yurt dışında olduğu gibi inovasyon müzeleri açılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

“İNOVASYON GELİŞMENİN YENİ ANAHTARIDIR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Toptaş ise, "Artık kendi gemisini yürüten kaptan dönemi teknolojik gelişmeler ile sona erdi. Beraberce bu gemide geleceğe gitmeliyiz. Şahsi gayretlerimiz yeterli değil. İnovasyon gelişmenin yeni anahtarıdır. Bunu görebilen ülkeler ileriye gitti. Mutlaka bir hedefimizin olması gerekiyor. Şehirler İnovasyon merkezleridir. Şehirler hem sorunların hem de çözümlerin merkezleridir" dedi.

“YAZILIMCILARIMIZ DÜNYAYLA YARIŞACAK SEVİYEYE GELDİLER”

İstanbul’un teknolojik alt yapısının ileri düzeyde olduğunun altını çizen Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Teknolojiyi hizmetlerinde en iyi kullanan belediye olduğumuzun her daim söylemeye çalışıyorum ve iddialı konuşuyorum. Yazılımcılarımız dünyayla yarışacak seviyeye geldiler. İstanbul’u tablete sığdırmak mümkün ve sığdırdık. İstanbul trafiğini cepten takip edebiliyor. Akıllı kavşak sistemini kurguladık. Kendimiz üretiyoruz ve model oluyoruz."

DÜNYA’DAKİ MODELLER SUNUMLA ANLATILDI

‘İnovasyon ve Akıllı Şehircilikte Belediyelerin Rolü’ toplantısı, basına kapalı olarak devam etti. Toplantıda Barcelona Şehir Meclisi Başkanı Prof. Dr. Josep M. Pique de sunum yaptı. Prof. Dr. Josep M. Pique, Barcelona’daki modelleri belediye başkanlarıyla paylaştı. Heyet, sunumların ardından Başakşehir Living Lab Merkezi de gezerek Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.