'Akıllı Durak Sistemi' toplu taşımaya teşvik edecek

'Akıllı Durak Sistemi' toplu taşımaya teşvik edecek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan 'Akıllı Durak Sistemi', insanları bireysel araç kullanmak yerine toplu taşımaya da teşvik edecek.

Sistemin kentteki trafik probleminin çözümüne de katkı sunması hedefleniyor.

Akıllı Durak Sistemi’nin temel olarak yolcu bilgilendirme görevini üstlendiğini vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Şehrimizde kurulan akıllı durak sistemi temel olarak 3 esas üzerine kurulmuştur. Bunlardan ilki ekranların çift taraflı LED ekran oluşu. Vatandaşlarımız durağa gelen ardışık 3 tramvayın geliş zamanını bu ekranlardan takip edebilecekler. Sitem, araçların üzerinde bulunan GPS/GPRS cihazı sayesinde, araçların konumlarını ve hızlarını belirleyerek, bir sonraki istasyona aracın ne zaman varacağını gerçek zamanlı olarak hesaplayarak, o istasyonda bulunan LED ekrana bu bilgiyi yansıtacak. Ekranların alt satırında bulunan kayar bölümde ise vatandaşlarımıza çeşitli duyurularla bilgiler vereceğiz.” dedi.

Akıllı durak sisteminin ikinci kısmında Araç Takip Sistemi’nin yer aldığını belirten Güzelbey, “Bu sayede merkezden tramvayın hareketlerini, hızını, kavşak ve makas bölgelerindeki bilgilerini takip ederek sürücüleri anında uyararak, güvenli bir seyahat sunmuş oluyoruz.” ifadelerini kullandı. Sistemin akıllı telefonlar ve bilgisayarlardan kolaylıkla takip edilebileceğini söyleyen Güzelbey, “Sistemin üçüncü kısmında ulaşım yazılımı yer alıyor. Yani vatandaşlarımız bu yazılım sayesinde belediyenin resmi internet sitesi üzerinde hangi istasyona ne zaman tramvay geleceğini öğrenme imkânı sahip olacaklar. Böylece vatandaşlar akıllı telefonlarından, bilgisayarlarından veya tabletlerinden tramvayın kalkış zamanını öğrenecekleri için evlerinden ona göre çıkacak, böylece istasyonlarda boş yere beklememiş olacaklardır. Söz konusu yazılım ilerleyen zamanlarda otobüsleri de içine katarak çok daha geniş bir çapta bilgi havuzu oluşturacak ve yolcu bilgilendirme sistemi çok daha geniş bir bilgilendirme sistemine dönüşecektir. Bu uygulama sayesinde bireysel araç kullanımı yerine toplu taşıma özendirilerek, trafik yoğunluğunda önemli ölçüde rahatlama sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

Akıllı durak uygulaması denemelerini yaklaşık 2 haftadır sürdürdüklerini, Şubat ayı içerisinde de sistemin tamamen devreye alınacağını belirten Güzelbey, “Büyükşehir Belediyesi Resmi web sitesi üzerinde oluşturduğumuz yazılımın detayları tamamlanmak üzere. Gaziantepli hemşehrilerimiz www.gaziantep-bld.gov.tr adresi üzerinde oluşturacağımız bölümü kullanarak akıllı durak sistem bilgilerine ulaşabileceklerdir.” açıklamasını yaptı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.