Akılcı ilaç kullanımı, yaşam kalitesini artırıyor

Akılcı ilaç kullanımı, yaşam kalitesini artırıyor

İlaçların doğru amaçla, zamanlı ve belirlenen miktarda alınmasının akılcı ilaç kullanımı olduğunu kaydeden uzmanlar, bunun yaşlı bireyin hayat kalitesini ve yaşam süresini artırdığına dikkat çekiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Huriye Vural, ilaçların yalnızca hekimin gerekli görmesi durumunda reçeteli olarak kullanılması gerektiğini vurguluyor. Yaşlıların, bazı durumlarda çoklu ilaç kullanmak zorunda kalabildiğini aktaran Vural, “Bu durumda önemli olan ilaçların toplam sayısı değil, akılcı bir şekilde kullanılmalarıdır.” diye konuşuyor.

Türkiye’de yaşlı nüfusun yüzde 89’unda kronik bir rahatsızlık bulunuyor. Çoklu ilaç kullanımı sebebiyle ilaçların yan etkileri, yaşlıların yaşam kalitesini azaltıyor. Vural, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Duyumlarına ya da istediklerine göre ilaç kullanmamalılar. Yakınmaları geçse bile kullandıkları ilaçları kesmemeliler. Doktora giderken kullandıkları ilaçları ve önceki tedavi bilgilerini yanlarında götürmeliler. Sigara, alkol ve kafeinli içecek ve bitkisel ürünler kullanıyorlarsa doktora mutlaka söylemeliler. Doktorun bilgisi olmadan başka ilaç veya tedavi seçeneklerine başvurmamalılar. İlaçlarını başkalarına tavsiye etmemeli ve başka kişilerden ilaç almamalılar. Tedaviye başladıktan sonra meydana gelen yakınmalarının ilaca bağlı olabileceğini unutmamalılar. Kullandıkları ilaçlar konusunda yakınlarına bilgi vermeliler. Çoklu ilaç kullanacaklarsa ilaçları alma zamanını, aç ya da tok kullanıp kullanmayacaklarını öğrenmeli ve buna ilişkin tavsiyelere uymalılar. İlaçlar uygun koşullarda saklanmalıdır. İlaçları stoklamamalı, ambalajı açık, kesilmiş, delinmiş ve zarar görmüş olabileceğinden kuşkulanılan ilaçlar kullanılmamalıdır.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.