Akif memleketin cami ve okul ile kurtulacağına inanır

Akif memleketin cami ve okul ile kurtulacağına inanır

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Aydoğan, Mehmet Akif Ersoy’un, şiirlerinde mekân olarak cami ve okulu övüp öne çıkardığını söyledi.

Mehmet Şahin'in haberi:

Akif’in, memleketin bu iki kurumun iyi işlemesiyle kurtulacağına inandığını belirten Aydoğan, onun "Fatih Camisi" şiirinde çocuklara camiyi sevdiren, son derece hoşgörülü bir tutum içinde olduğunu kaydetti: “Çocukların camide oyun oynamasına bile izin verir. Amin Alayı, Hasta ve Küfe şiirlerinde, okuma arzusu içindeki çocukları anlatır. 'Hasta' şiirindeki çocuk okuyacak, hem kendisini hem de kardeşini kurtaracaktır. Bu nedenle çok çalışmış, kendine dikkat edememiş ve vereme yakalanmıştır. 'Küfe'de, okuma arzusunda olan çocuğun, babasının ölümüyle hamallık yapmak zorunda kalmasına gösterdiği isyan yansıtılır.”

ÇÜ Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Cumartesi Konferansları'nın bu haftaki misafiri Yrd. Doç. Dr. Aydoğan, “Mehmet Akif Ersoy'un Şiirinde Mekan, Zaman ve Vatan” konusunu anlattı. Millî şairin, okul ve caminin karşısına olumsuz iki mekân olarak kahvehane ve meyhaneyi çıkardığını da söyleyen Bedri Aydoğan, “Akif, bu iki mekândan nefret etmektedir. Meyhane üzerinde bir şiirinde dururken kahvehaneyi birçok şiirinde tekrar tekrar ele alır. Kahveyi kişileştiren Akif, onu dilenci kılığında bir caniye, yol kesen haramiye benzetir. Kahve, insanın bütün gününe kıyan bir avcıdır. Akif, kahveyi frengiden daha tehlikeli bulur. ‘Mahalle kahvesi hâlâ niçin kapanmamalı?/ Kapansın elverir artık bu perde pek kanlı!’ diyerek, doğunun en kanlı yarası olarak nitelediği bu mekânın kapanmasını ister.” şeklinde konuştu.

Mehmet Akif’in, 1915’te cephede savaşan askerlere "Korkma" diye seslendiğini, bu cephenin kaybedilmesinin felaket olacağını söylediğini ve onları yüreklendirip sonsuz inancını dile getirdiğini ifade eden Aydoğan, şöyle devam etti: “Akif, varlık nedeni yurdunu birinci planda tutar. Yaşadığı dönemde yurdu ağır yaralıdır. "Süleymaniye Kürsüsünde" şiirinde işaret edildiği gibi ‘hasta adam’ olarak görülmektedir. Akif bunu kabul etmez, hastanın dirileceğine hep inanır. Vatanın içine düştüğü duruma ilişkin tespitler yapar ve kurtuluş önerilerinde bulunur. İlk ve son kitapları dışarıda tutup arada kalanların tarihine bakarsak, zamanı belirlemiş oluruz. Bu Osmanlı’nın en bunalımlı, en darda olduğu zamandır. İşte Mehmet Akif, Osmanlı Devleti’nin en darda olduğu zamanda, dar anlamda İstanbul’u, geniş manada ülkeyi mekan olarak ele alan bir şiir yazmıştır. Bu ülke ve vatan, aynı zamanda tüm Müslüman âlemini temsil etmektedir, çünkü Osmanlı, tek bağımsız İslam devletidir. İçinde bulunduğu seri savaşlarda yenilmesi, İslam âleminin de son kalesinin yıkılması anlamına gelecektir.”

Mehmet Akif'in, devlet ve yönetimdeki çöküşüne ilişkin tespitlerini "Süleymaniye Kürsüsünde" başlıklı şiirine yansıttığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Aydoğan, “İyi bir iş, iyi bir görünüş söz konusu değildir. Milletin geleceği, iki üç kuklacının eline kalmıştır. Üst yönetime ek olarak askeriye ve ilmiye sınıfı da tümden bozulmuştur. Adaletsizlik almış yürümüş, liyakate dayalı bir seçim kalmamıştır. Okuması az, yazması hiç olmayan hırsız çeteleri, devletin ve ülkenin yönetimini ele geçirmiştir. Hocaların ilgisiz, kayıtsız, halkın son derece vurdumduymaz bir halde olduğunu gören Akif, hükümeti halk için biçilmiş kaftan görür. Tencere yuvarlanmış, kapağını bulmuştur. İşte Akif, bu zamanda vatanın durumunu ele alır şiirlerinde. Herkesi uyarmayı bir görev bilir. Bu görevi, en kutsal bir mekan olan camide yapmaktadır. Bu tespitleri yapan, Süleymaniye Camisi'nde vaaz veren, güngörmüş, bilge bir hocadır.” dedi.

Programın sonunda katılımcılar, toplu halde İstiklâl Marşı okudu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.