Akdeniz plastik atık çöplüğüne dönüşüyor

Akdeniz plastik atık çöplüğüne dönüşüyor

İspanyol bilim adamları, Akdeniz'de bin ila üç bin ton plastik atık biriktiğini belirledi.

İspanyol bilim adamları, Akdeniz'de yaptıkları kapsamlı araştırma sonucu deniz yüzeyinde şişe, çanta, ambalaj parçalarından oluşan bin ila 3 bin ton küçük plastik atığın yüzmekte olduğunu saptadı.

Plastik atık birikiminin Akdeniz'in biyolojik zenginliği için zararlı olduğunu kaydeden bilim adamları, özellikle 5 milimetreden küçük olan ve "mikro plastik" denilen parçaların balıklar, kuşlar, kaplumbağa ve balinalar tarafından yutulduğunu, hatta Kuzey Avrupa kıyılarındaki istiridye ve midyelerin içinde bulunmaya başladığını açıkladı.

Araştırmaları Plus One bilim dergisinde yayımlanan bilim adamları, Akdeniz'in biyolojik zenginliği ve bölgedeki ekonomik faaliyetlerin yoğunluğu göz önüne alındığında, plastik kirliliğinin deniz canlılarını ve insan hayatını çok ciddi etkileyeceğini belirtti.

Araştırmada yer alan İspanya Cadiz Üniversitesi'nden Andres Cozar, denizlerdeki plastik kirliliğinin küresel ölçekte bir problem haline geldiğini ve çözümü için acil tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
Araştırma, Akdeniz'deki plastik atık kirliliğinin tüm dünyadaki kirlilik oranını yüzde 7 yükselttiğini ve okyanus akıntılarındaki kirliliğe yakın oranda olduğunu ortaya koydu.

Akdeniz'deki plastik atıkların yüzde 80'inden fazlasını oluşturan mikro plastik atıklar, deniz canlılarının tarafından yutulduğunda sindirim sistemlerine ciddi zararlar veriyor.

Dünyadaki deniz varlığının yüzde 1'inden azını oluşturmasına rağmen deniz canlılarının yüzde 4 ila 18'ini barındıran Akdeniz, bölgedeki ülkeler için balıkçılık ve turizm açısından önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.