Akdeniz meyve sineği mücadelesi başladı

Akdeniz meyve sineği mücadelesi başladı

Turunçgil bahçelerinde her yıl mücadelesi yapılması gereken Akdeniz meyve sineğine karşı tuzaklama ve ilaçlama çalışmaları Aydın'da da başladı.

 
Akdeniz meyve sineği turunçgil meyvelerini kurtlandırmak suretiyle dökümlere ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan en önemli turunçgil zararlısı olduğunu vurgulayan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Bircan, 'Akdeniz meyve sineği dış karantina zararlısı olduğundan meyve ihracatında da sorunlara neden olmaktadır. Bu yıl da İlimizi temsil edecek şekilde turunçgil bahçelerine Ağustos ayı İçerisinde asılan tuzaklar her hafta kontrol edilerek ergin sineğin çıkışı ve populasyonunun yoğunluğu izlenmiştir. Ancak mücadelenin başlaması için tuzaklarda sineğin görülmesinin yanı sıra meyvelerin vuruk olgunluğu dönemine gelmesi gerekmektedir ki; bu da meyve kabuğunda hafif renk dönüşümünün başladığı ve meyvenin tatlanıp sulanmaya başladığı dönemdir. İlimizdeki meyveler vurma olgunluğu dediğimiz döneme geldiğinden, üreticilerimizin ilaçlamalara başlamaları gerekmektedir' dedi.
 
'ÜRETİCİLER BİYOTEKNİK MÜCADELE DESTEĞİNDEN YARARLANABİLECEK'
 
Kimyasal mücadeleye başladıktan sonra da, 7-10 günlük aralıklarla ve ruhsatlı olan ilaçlarla yapılacak ilaçlamalara, hasada 10 gün kalana kadar titizlikle devam edilmesi gerektiğini hatırlatan Bircan, 'Biyoteknik mücadele yöntemi olan kitlesel tuzaklar kullanılarak da Akdeniz meyve sineğiyle mücadele yapılmaktadır. Kitlesel tuzaklama yapacak olan üreticilerimiz bahçelere astıkları kitlesel tuzakları meyve hasadına kadar bahçede asılı tutacaklardır. Böylece ilaçlama yapmadan kitlesel tuzaklara gelen Akdeniz meyve sinekleri yakalanarak mücadele sezonu tamamlanmış olacaktır. Ayrıca biyoteknik mücadele yöntemini seçen üreticiler bakanlığımızın biyoteknik mücadele destek ödemesinden de yararlanabileceklerdir. Ayrıca arı ölümlerini önlemek için de ilaçlamadan önce çevredeki arıcılar bilgilendirilmelidir' diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.