Akciğere kaçan yabancı cisimlere dikkat!

Akciğere kaçan yabancı cisimlere dikkat!

Göğüs Cerrahı Prof. Dr. Leyla Hasdıraz, akciğere kaçan yabancı cisimlerin, uzun süre burada kalabileceğini ve iltihaba sebep olarak ciğerlerde tahribata neden olabileceğini söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahı Prof. Dr. Leyla Hasdıraz, Türkiye'de enfeksiyona bağlı akciğer rahatsızlıklarının halen yaygın olarak görüldüğünü söyledi. Yabancı cisimler genelde çocuk yaşlarda akciğere yerleştiğini belirten Hasdıraz, "Çocuklar, yutma refleksi zayıf olduğundan gıdaları yemek borusuna gönderemeyebilirler. Bu durumda akciğere kaçan yabancı cisimler, boğulma nöbetine sebep olabilir." dedi.
 
Akciğere kaçan yabancı cisimlerin nefes alamama, öksürük ve morarma şeklinde belirti verdiğini anlatan Hasdıraz, uzun süre bulgu vermeyen vakaların da olabileceğini kaydetti. Hasdıraz, "Bazen anneler elini atar ve yabancı cismi çıkardığını düşünür. Öyle olmayabilir. Çünkü hemen bulgu vermez. 3 ay, 3 yıl, 8 sene ya da 10 yıl sonra bulgu verdiği olur. Yakın tarihte hastanemize başvuran bir hastamızın ciğerlerinin bir bölümünün iltihaba bağlı harap olduğu anlaşıldı. Ameliyata alınan hastanın ciğerlerinde 14 sene önce yuttuğu tahmin edilen yabancı bir cisim çıkarıldı." diye konuştu.
 
İltihaba bağlı olarak akciğerlerin harap hale gelebileceğini belirten Hasdıraz, enfeksiyonun sürekli ilerleme meylinde olduğunu ifade etti. Akciğerlerde yaşanacak muhtemel tahribatın ciğerin bir kısmının alınmasına sebep olacağını anlatan Hasdıraz, "Tedavi edilmeyen alt solunum yolu enfeksiyonları, ciğerde tahribata ve devamında ciğerin bir kısmının alınmasına neden olmaktadır." dedi. Hasdıraz, alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren, uzun süren öksürük ve balgamı olan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerektiği uyarısında bulundu.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.