Akçakale'ye sığınmacılar için 'yaşam merkezi'

Akçakale'ye sığınmacılar için 'yaşam merkezi'

PYD'nin baskı ve tehditlerinden kaçarak Türkiye'ye gelen ve imkanları olmadığı için park ve inşaatlarda barınan sığınmacılar için ilçe belediyesi tarafından "İlk Adım Yaşam Merkezi" oluşturuldu.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde park ve inşaatlarda barınan yaklaşık bin 500 Suriyeli, belediye tarafından hazırlanan yaşam merkezine yerleştirildi.

 Akçakale Belediyesi, PYD'nin baskı ve tehditlerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan, imkanları olmadığı için park ve inşaat gibi mekanlarda konaklayan Suriyelilere yardım eli uzattı.

Belediye, sığınmacılara tahsis ettiği tır garajını "İlk Adım Yaşam Merkezi"ne dönüştürdü. Türk Kızılayı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ve Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği'nin de destek verdiği merkezde bin 500 Suriyeli konaklıyor.

Her ihtiyacı merkezde karşılanan sığınmacılar, Tel Abyad'ın kontrolünü elinden bulunduran PYD'nin geçişe izin vermemesi nedeniyle ülkelerine dönemiyor.

"PYD geçişe izin vermediği için evimize dönemiyoruz" 

Suriyeli Vail Abbadi Cenah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deyru'z Zor kentindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığındığını söyledi. 

Akçakale Belediyesinin sağladığı imkanlar sayesinde yaşama tutunduklarını belirten Cenah, "İmkanımız olmadığı için bir süre parkta kaldık ancak belediye, en zor günümüzde imdadımıza yetişti. Burada evimizde gibi hissediyoruz ama Suriye'ye dönmek istiyoruz. PYD geçişe izin vermediği için evimize dönemiyoruz" diye konuştu. 

Hüseyin el-Fatıma da PYD'nin baskı ve tehditlerinden kaçarak yaklaşık 3 ay önce Akçakale ilçesine geldiklerini anlattı.

Türkiye'nin mazlum insanlara yardım eli uzattığını kaydeden Fatıma, "Burada yaşayan Suriyeliler gibi bizler de dışarıda kalıyorduk. Yaz olduğu için çok sıkıntı yaşamadık ama havalar soğumaya başlayınca şartlarımız çok zorlaştı. Şimdi belediyenin oluşturduğu merkeze geldik. Tek dileğimiz ise Suriye'ye dönebilmek" ifadelerini kullandı. 

İlk Adım Yaşam Merkezi Koordinatörü İbrahim Akkurt da park ve inşaatlarda yaşayan Suriyelileri aynı çatı altında topladıklarını söyledi.

Merkezde sığınmacıların her türlü ihtiyacının karşılandığını aktaran Akkurt, "Suriye'deki iç savaştan kaçarak ülkemize gelen sığınmacılara imkanlarımız dahilinde yardım ediyoruz. Şimdi de dışarıda kalan misafirlerimiz için merkez hazırladık. İnşallah sokakta yaşayan Suriyeli bırakmayacağız. Bunun dışında belediyemize gönderilen yardım malzemelerini de sığınmacılara dağıtıyoruz" şeklinde konuştu. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.