Akaryakıtta indirim sinyali

Akaryakıtta indirim sinyali

Enerji Bakanı Yıldız, katkılı akaryakıt ürünlerindeki indirim beklentisine ilişkin, "Sektör reflekslerini mutlaka zamanında gösterecektir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun yeni üyelerine başarılar dilemek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu ziyaret etti.

Yıldız, EPDK'nın, katkılı akaryakıt ürünlerinde sektör temsilcilerinden indirim talep ettiğinin hatırlatılarak, 20 Mart'a kadar bir indirim olup olmayacağına yönelik soruya karşılık, "Petrol ve türevleriyle alakalı sektörde, EPDK ile sektör temsilcilerinin çok iyi bir iletişimi olduğunu söylemem lazım. Sektör reflekslerini mutlaka zamanında gösterecektir. Bu konuda kendileri de sıcağı sıcağına kurul kararlarını takip etmektedirler" diye konuştu.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da bu konuda bir toplantı yapmadıklarını söyledi. Bu konuda, sektör temsilcilerine yazdıkları yazıya ilişkin bilgi verdiklerini Yılmaz, sektörden indirim yönünde bir yaklaşım beklediklerini kaydetti.

Yılmaz, "Kendilerinin karlarını makul bir seviyeye çekmeleri durumunda bu konuda bir karar almamız söz konusu olmayabilir. Kendilerinin, Türkiye'nin son dönemdeki hassasiyetini de dikkate alarak gereken adımı atacaklarını ümit ediyorum, atacaklarının da sinyalini aldık. Kendileri gerekli olan şeyleri yapmadıkları takdirde kanundan kaynaklanan yetkimizi kullanmak ve makul olan şeyi yapmak durumundayız" diye konuştu.

Enerji sektöründe yalnız dağıtım şirketlerinin olmadığına işaret eden Yılmaz, bir tarafta da tüketiciler bulunduğunu vurguladı. Serbest fiyat ekonomisinin kesinlikle geçerli olduğunu dile getiren Yılmaz, "Ancak bu sınırsız bir kar marjı, tüketiciye istenildiği kadar fiyat yüklemek demek değildir. EPDK olarak buna izin vermeyiz. Bu hususta gerekenin yapılacağını düşünüyorum" dedi.

Yılmaz, taban fiyatından karların belirlenmesine, en yakın fiyat oluşumunun modeline kadar kanunda düzenlemeler bulunduğunu anımsatarak, bu konuda aldıkları ve yargı tarafından da onaylanmış kararlar ve örnekler bulunduğunu belirtti. Yılmaz, bu konuda bir sıkıntı bulunmadığını kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.