Aile hekimliği uygulamasıyla birlikte mevzuat değiştikçe yükü artıyor

Aile hekimliği uygulamasıyla birlikte mevzuat değiştikçe yükü artıyor

Kayseri Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ümit Işıldak, aile hekimliği uygulamasının başlamasından bu yana mevzuatlar değiştikçe aile hekimlerinin iş yükünün artırıldığını ve zorlaştırıldığını söyledi.

Dr. Ümit Işıldak, yeni torba yasa ile aile hekimlerine nöbet uygulaması getirilmesine tepki göstererek, "Acil hekimliği, ayrı bir uzmanlık gerektirir. Zaten bir önceki yasaya göre ihtiyaç olduğunda hepimiz nöbet tutmaya hazırız ama, neden ayda 8 saat şartı getirildi anlayamadık. Ki nöbet tutuyorsunuz ve ertesi gün sabah yine aynı işinizin başında olmak zorundasınız. Bu verilecek hizmet kalitesini olumsuz etkilemektedir." uyarısında bulundu.

Dernek Başkanı Dr. Ümit Işıldak ve derneğin yönetim kurulu üyeleri Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, dernek çalışmaları hakkında bilgi verip, şehirde 381 aile hekiminin görev yaptığını, 167 doktorun üyeleri olduğunu söyledi. Kayseri'de aile hekimliğinden yararlananların sayısının oranın yüzde 30'lardan yüzde 70'lere ulaştığını dile getiren Işıldak, şu bilgileri verdi; “Aile hekimleri derneği olarak Erciyes Üniversitesi ile bilimsel bir çalışma yapacağız. Hastaların kayıtlı olduğu aile hekimine başvurmadan ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına gitmemesi gerekir. Zorunlu olsaydı aile hekimlerinden yararlanma oranı çok daha artacaktı. Gerçi sağlık kuruluşlarının ve özel hastanelerin bir takım katkı payı alması bunu sağladı. Dolaylı sevk zincirini ortaya çıkardı. Katkı payı ortaya çıktığında ya da arttığında aile hekimlerine başvuru sayısı artıyor. Şu an Kayseri'yi baz aldığımızda aile hekimine başvuru oranının yüzde 70-75'lerden aşağı olmadığına inanıyorum.”

Yeni torba yasasındaki aile hekimleri ile ilgili uygulama hakkında da bilgi veren Işıldak, aile hekimlerine 'ihtiyaç ve zaruret' halinde nöbet zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, bu uygulamanın son dönemde yapılan düzenlemeyle ayda 8 saat şartına bağlandığını söyledi. Işıldak, ''Şu an Kayseri kent merkezinde 260 civarında aile hekimi var. Kanunda yapılan değişiklikle 'bu insanların hepsine 8 saat nöbet yazacaksınız' anlamı çıkıyor. Bunun pratikte uygulanabilirliğini tartışıyoruz. Sayın bakanımız 'eğitim amaçlı' diyor ama biz ona katılmıyoruz. Acil hekimliği, ayrı bir uzmanlık gerektirir. Eskiden hepimiz acil servislerde çalıştık. Çünkü ihtiyaç vardı. İhtiyaç olduğunda hepimiz nöbet tutmaya da hazırız. Böyle bir yasa da zaten vardı ama ayda 8 saat şartı neden getirildi anlayamadık. Şimdi gün içinde mevcut görevinizi kimi arkadaşlar sabah 07.00 ile 18.00 arasında, kimi arkadaşlar da 08.00 ile 17.00 arasında yapıyor. Mesaiden çıkan arkadaşımız gece nöbete gidecek ve sabaha kadar nöbet yerinde olacak. Sabah ise yeniden görev yerinde mesaiye başlamak zorunda. Bu şartlar oldukça zorlayacaktır.” diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.