AİHM Ermenistan’ı mahkum etti

AİHM Ermenistan’ı mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, Azerbaycanlı göçmenlerin evlerine dönmelerini engelleyen Ermenistan’ı mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Azerbaycanlı göçmenlerin evlerine dönmelerini engelleyen Ermenistan’ı mahkum etti.

AİHM kararında, Ermenistan’ın, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mal ve mülkiyetin korunması ile ilgili 1. Protokolün 1. Maddesi, özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8. Maddesi ile etkili başvuru hakkı ile ilgili 13 maddesini ihlal ettiği" bildirildi.

AİHM, tazminat kararını ileri bir tarihte vereceğini açıkladı.

Azerbaycanlı 6 başvuru sahibi, 1992 yılında savaş sonrası ayrılmak zorunda kaldıkları Laçin bölgesinde yer alan, Ermenilerin kontrolündeki evlerine ve topraklarına dönemedikleri gerekçesiyle 2005 yılında AİHM’e başvuruda bulunmuştu.

AİHM, "Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’da işgal ettiği bölgelerde yargısal sorumluluğu bulunduğuna" hükmederek, "başvuru sahiplerinin evlerine dönmeleri engellenerek insan hakları ihlali yapıldığını" kararlaştırdı.

Karar, Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’ı işgalinin ardından evlerine ve topraklarına dönemeyen yüz binlerce göçmeni ilgilendirdiği için büyük önem taşıyor.

Kararda, barış görüşmelerinin sürmesinin, Ermenistan hükümetinin sorumluluklarını yerine getirmesine engel olmadığı uyarısında bulunuldu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.